MENIU

Fukushima, catastrofă pe termen lung. Decizia proprietarilor centralei a scandalizat comunitatea

„Decizia de a elibera în ocean materialul radioactiv de la centrala nucleară Fukushima a fost deja luată”, potrivit proprietarilor centralei. Comunitatea pescarilor a reacționat cu furie la decizie, susținând că va devasta industria de pescuit, aflată deja în mare dificultate.

Conform planului, tritiumul, material radioactiv folosit pentru răcirea reactoarelor ale căror sisteme de răcire au fost deteriorate în tsunami-ul din 2011, va fi eliberat în Oceanul Pacific.

„Regret că TEPCO prelungește luarea unei decizii”, a declarat Takashi Kawamura, noul președinte al Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), pentru Reuters.

„Am fi decis mult mai devreme, iar aceasta este răspunderea TEPCO”, a continuat acesta.

Planul necesită aprobarea guvernului japonez înainte ca TEPCO să poată continua. Aproximativ 770.000 de tone de apă conținând tritiu sunt stocate în prezent în 580 de tancuri din incinta uzinei, informează publicația Japan Times.

Apa toxică din instalație este în prezent tratată printr-un sistem de procesare care poate elimina 62 de tipuri diferite de materiale radioactive, cu excepția tritiumului.

Asociația locală de pescari a contestat planul, spunând că nu a fost discutat cu localnicii, informează publicația Russia Today.