MENIU

Fresh Refresh. Sarmale de post, după reţetă din Maramureş

Am ales să vă prezentăm cea mai populară reţetă de sarmale de post, din Maramureş, făcută de două moroşence adevărate. Notaţi-vă ingredientele şi urmăriţi cu atenţie care sunt paşii preparării! Merită!

Tanti Maria şi Tanti Ilişca ne gătesc piroşte sau, în traducere, sarmale cu păsat şi hribe. Pentru umplutură aveţi nevoie de: ciuperci, morcovi, orez, ceapă, păsat, piper, sare, boia, pătrunjel, un amestec de gogoşar şi pătrunjel murat, cimbru de grădină, şi ulei din sâmbure de arbuz. După aceea, sarmalele se împachetează în varză murată sau în ,,curechi", cum se spune prin partea locului.

Azi gătim piroşte de post. Tăiem ceapa întâi, io oi face morcovul şi le-om aduna laolaltă. Şi ne-om apuca de făcut piroşte. La noi când începe postul, femeile îşi spală vasele cu cenuşă ca să nu fie cu miros de carne şi să începe a face piroşte de post.

Cu pasat, cu orez, cu hribe, cu morcovi, ceapă.

Se pune oloiul, să ştiţi că se face din sâmbur de arbuz, presat la rece. Punem oloiul, tu Mărie pune ceapa! Punem ceapa, trebuie mai multă, nu cred că trebuie. 

Punem orezul, punem pasatul, să pun şi morcovul. Punem toate chestiile să fie gustoase că sunt de post.  La noi, vara, se duce lumea după hribe şi se pune în borcane, un rând de hribe şi un rând de sare. Ca să avem când îi postul mare.

...

Mari reduceri pe eMAG. Consultă întreaga ofertă AICI

...

Amu punem şi hribele, bine aşă, şi amu punem pătrunjelul, punem cimbru. Nu pune tăt că poate că-i prea mult. 

Punem ardeiul, punem sarea, dapi le-om cuştuli să vedem dacă sunt bune, mai sărăm şi după ace şi poprica. Curechi bun, punem pe fundul oalei.

Eu cred că-s bune. Se fac mari că-s de post. Oare de ce de post sunt mai bune ca de dulce? Oricum li fa, în post îi mai bune, că-s cu hribe, îs cu pasat, fie că-i mai acru.

Se pun la fiert într-o oală de lut, iar când sunt gata, se mănâncă fără pâine şi...cu mâna. La final, pentru ca preparatul să aibă şi mai multă savoare, se pune de-o tropotită şi de-o cântare alături de cei dragi.