MENIU

Fresh Refresh. Puterea iertării

Bun găsit la Fresh Refresh! Iertarea vine mai repede odată cu înaintarea în vârstă. Specialiştii în dezvoltare personală spun că începem să îi iertăm pe cei din jurul nostru numai după ce ne iertăm pe noi înşine. Primele persoane spre care se îndreaptă criticile sunt spre propriile fiinţe.

"...Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri..." Sunt cuvinte biblice pe care le auzim de mici, dar pe care le uităm, uneori, odată cu anii...Pe măsură ce timpul se scurge, oamenii întocmesc un fel de listă a suferinţei cu cei care i-au rănit, fie că a fost vorba despre o banalitate sau despre o despărţire, o minciună sau un jaf...Cu fiecare astfel de memorie neplăcută, pe umerii unei persoane apasă o greutate, iar persoana respectivă se blamează pentru comportamentul altor indivizi pe care însă, nu îi poate schimba. Rememorarea continuă a suferinţelor este păguboasă. Trecutul rămâne la trecut, dar există marea şansă de a ierta şi de a merge mai departe!

Iertarea este primul pas spre vindecare sufletească, spun psihologii. Şi asta deoarece alungă furia, tumultul şi durerea...Dar: cum să uiţi după atâta amar? Aceasta este, de fapt, adevărata artă! În primul rând, trebuie să ierţi propria persoană! Apoi, să laşi timpul să treacă! Pentru asta nici măcar nu trebuie să te gândeşti la iertare, ci pur şi simplu să mergi mai departe! Următorul pas, este acceptarea: să înveţi să accepţi trecutul! La fel de important este să înţelegi că iertarea reprezintă un act de curaj. Mahatma Gandhi, unul dintre liderii Mişcării de Independenţă a Indiei, spunea că "Cei slabi nu pot ierta vreodată! Iertarea este atributul puterii."

Şi asta deoarece impune o doză mare de maturitate şi de înţelepciune. Ca să ierţi trebuie să înţelegi ceea ce îţi aduce rău neiertarea: durere, pierdere de timp şi energie, şi chiar boli dacă ajungi să gândeşi numai negativ şi să fii trist mereu. Ca să ajungi la iertare, poţi empatiza cu cel care te-a rănit, să înţelegi de ce ţi-a făcut rău. Atunci, iertarea apare de la sine! Odată încălţaţi cu pantofii altei persoane, puteţi conştientiza că v-aţi fi purtat la fel! Este esenţial să vă întrebaţi şi ce fel de viaţă vă doriţi? Când şterge cu buretele, o persoană îşi spune de fapt: "Nu vreau să trăiesc asemeni unui om furios, plin de ură şi resentimente. Vreau să experimentez bucuria în viaţă!" Iertarea tebuie însă, practicată zilnic pentru că situaţiile mai puţin plăcute apar la orice colţ. Iertarea oferă libertate şi control asupra propriilor decizii. Iertarea este însă, un proces în sine, care necesită implicare şi dorinţă!

Mai multe articole despre:
iertare Mahatma Gandhi fresh refresh