MENIU

Fresh Refresh. Cerealele care ajută în lupta contra cancerului

A sosit momentul rubricii Fresh Refresh! Alexandra Păcuraru a pregătit un nou material despre alimentele recomandate de unii specialişti drept alimente care pot preveni cancerul în unele situaţii! Nu uitaţi că medicii sunt însă, singurii care vă pot îndruma cu adevărat spre un anumit tip de alimentaţie! Noi doar venim cu sugestii!

Alimentele pot fi arma numarul unu in profilaxia bolilor canceroase. Nutritonistii din intreaga lume sustin ca cerealele integrale ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Ei chiar le plaseaza la baza piramidei alimentelor sanatoase.

Cancerul seceră vieţi! Nu are o cauză precisă, iar evoluţia este inconstantă, afirmă medicii. Factorii patogeni ai unui stil de viaţă greşit ar fi astfel, răspunzători de o treime din cazurile de cancer, conform unora dintre specialişti. Aici, intervine şi alimentaţia! Doctor în ştiinţe medicale, Pavel Chirilă, ne îndrumă spre cereale: grâu, porumb, orz, secară, orez sau ovăz. Dar integrale, nu rafinate! Adică 100% naturale. Dacă suferiţi de anumite afecţini sau dacă suspectaţi că aceste produse nu v-ar fi tocmai indicate, apelaţi la un medic înainte de consum. Specialiştii în medicină sunt singurii care vă pot îndrepta în direcţia bună.

Grâul este supranumit "laptele de mamă al pământului". Este un aliment complet! Bobul conţine nutrienţi în toate straturile sale, ne transmit specialiştii. Grâul are proteine, celuloză, lipide, vitamina K, esenţială pentru coagularea sângelui, dar şi calciu, magneziu sau fosfor. Studiile arată că pâinea integrală NU predispune la obezitate, că işi păstrează calităţile mai multă vreme şi că este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive.

Orzul are aproape 14% la sută apă. Conţine şi el proteine, calciu, magneziu şi fier. Îl puteţi folosi drept făină pentru pâine sau îl puteţi adăuga în supele de cereale în combinaţie cu o mână de legume. Orzul este tonifiant, mineralizant şi laxativ.

Orezul integral este net superior orezului decorticat. El ne aduce complexul de vitamine B, dar şi vitamina E. Are şi magneziu, fibre alimentare şi acizi graşi esenţiali. Orezul este un aliment uşor digerabil. Atenţie! Orezul decorticat are doar 60% din principiile nutritive ale bobului integral, conform nutriţioniştilor!

Studiile au mai arătat că proteinele din secară sunt superioare celor din grâu. Şi că mălaiul şi porumbul sunt la fel de bogate în calciu, fosfor sau vitaminele B1, B2 şi PP. Cerealele pot fi consumate fierte în aburi, uşor rumenite sau sub formă de pâine şi produse de patiserie. Sunt recomandate temperaturile joase de preparare, cu maia proprie. Cerealele, mai afirmă nutriţioniştii, pot acoperi până la două treimi din calorii şi jumătate din raţia de proteine necesare omului. Acestea trebuie consumate în forma lor integrală şi tratate la temperaturi de maximum 100-150 de grade Celsius. Medicii ne atrag atenţia să ocolim cerealele cultivate în soluri îngrăşate chimic. Şi să avem grijă şi la vasele în care le preparăm! Specialiştii Asociaţiei Foresight afirmă că vasele din fier oxidabil si cupru ar accelera distrucţia vitaminei C din alimente. Aluminiul ar fi şi el un element care ar duce la toxicitate. Sticla ar face un transfer de minerale în alimente. Ideale ar fi, conform una dintre voci, vasele de inox şi pământ. Cuptorul cu microunde rămâne şi el o sursă încă incertă, conform una dintre specialişti.

Tot nutritionistii ne indruma spre cerealele biologice, pe cat posibil! O persoana poate manca portii mici de cereale cu putine calorii, iar senzatia de foame va fi inlaturata. La fel si supraalimentarea!