MENIU

Fresh Refresh. Ambrozia, "otrava" zeilor: planta periculoasă care se găseşte şi în România

Ambrozia: o plantă al cărei nume ne duce cu gândul la nectarul zeilor. Este însă departe de a fi un nectar pentru toate persoanele! Alexandra Păcuraru ne pune în temă cu tot ce trebuie să ştim ca să ne ferim de această plantă! Începe Fresh Refresh!

Ambrozia provine din America de Nord şi creşte în locurile necultivate, de-a lungul şoselelor şi a căilor ferate. În Europa, zonele cu cea mai mare răspăndire a acestei plante sunt Valea Rhone, în Franţa, şi statele din zona Balcanilor. La noi, poate fi întâlnită pe Valea Mureşului, în Banat şi în judeţele Bihor, Vaslui şi Giurgiu. Deşi este o specie invazivă şi chiar periculoasă pentru sănătatea unei părţi a populaţiei, ambrozia nu este recunoscută, oficial, la noi în ţară, drept o plantă de carantină.

Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populaţie suferă de alergie în timpul verii din cauza acestei plante. Sistemul respirator sau pielea dezvoltă, uneori, o reacţie neobişnuit de puternică în momentul în care polenul său este inhalat. Simptomele pot să apară chiar şi la persoanele care nu au suferit de alergii. Cel mai evident şi deranjant simptom este rinoreea.

Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, de până la trei săptămâni! Senzaţia de mâncărime la nivelul nasului şi a ochilor, dar şi roşeaţa lor, lăcrimarea şi umflarea pleoapelor sau erupţiile şi umflăturile pe piele pot fi şi ele simptome ale alergiei la ambrozie. În cazul pacienţilor astmatici, polenul ambroziei poate declanşa tuse şi episoade neplăcute care trebuie tratate conform schemelor prescrise de cadrele medicale. Simptomele alergiei la ambrozie produc şi o senzaţie de oboseală şi somnolenţă profundă. Şi cei sensibili au probleme vara din cauza acestui polen. Strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică sunt manifestări des intălnite la aceşti pacienţi. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Pentru a preveni alergia trebuie să evităm locurile unde creşte ambrozia, dar şi uscatul hainelor afară, pe timpul verii. Medicii alergologi pot recomanda cure de densensibilizare sau tratamente medicamentoase. Specialiştii atrag atenţia că reacţia alergică la polenul de ambrozie este accentuată dacă pacienţii sensibili consumă pepene roşu sau galben, dovleac sau banane. În aceste cazuri, alergia se manifestă la nivelul mucoasei bucale. Imediat cu prezentaţi simptome specifice unei alergii, adresaţi-vă unui medic! Aceasta vă poate povesti şi că ambrozia are şi efecte benefice! Această plantă este folosită în tratarea unor boli precum acneea, afecţiunile limfatice, amigdalitele, artrită, bolile de piele, constipaţia sau crampele musculare. Ambrozia luptă şi cu depresia!

Mai multe articole despre:
plantă ambrozia plantă periculoasă românia