MENIU

Franţa este pe cale să legalizeze actul sexual cu copii de 13 ani

Franţa este pe cale să legalizeze actul sexual cu copii de 13 ani

Franţa este pe cale să legalizeze actul sexual cu copii de 13 ani. Un proiect de lege în acest sens este pregătit de guvernanţi, care vor să introducă prin lege, pentru prima dată în istoria Franţei, o vârstă a consimțământului la un act sexual. 

Proiectul de lege vine după un caz care a scandalizat Franţa. Un tribunal dintr-o regiune de lângă Paris a achitat un bărbat de 30 de ani care a avut raporturi sexuale cu o fetiţă de numai 11 ani. Părinţii fetei au aflat despre incidentul şocant abia când copila a rămas însărcinată. Chiar şi aşa, judecătorii au decis că nu a existat un viol, aşa cum este el definit în lege. 

"Se consideră viol dacă există violenţă. Dar nu a existat violenţă. Dacă există ameninţare, dar nu a existat o ameninţare. Dacă (n.red: victima) a fost luată prin surprindere, dar nu a fost cazul. Dacă a existat constrângere, dar avem un copil de 11 ani care spune că a fost de acord. Atunci vă puteţi spune că nu a comis nicio infracţiune, din punct de vedere al legii. Legea este greşită!", spune Francis Szpiner, avocat ONG pentru drepturile copiilor.

În urma dezbaterii aprinse care a urmat, guvernanţii s-au pus de acord asupra unui proiect de lege prin care vor stabili o vârstă minimă sub care actul sexual cu un minor va fi considerat viol. 

"Treisprezece ani este o limită realizabilă. Chestiunea vârstei sub care consimțământul minorului este prezumat a nu exista este crucială, căci în mod evident există situații extrem de șocante și inacceptabile", spune Nicole Belloubet, ministrul francez al Justiţiei

Dacă se va aprobă, Franţa va deveni una din cele doar şase ţări din lume care au coborât acest prag atât de jos, la vârsta de 13 ani. Celelalte sunt Burkina Faso, Comoros, Japonia, Niger şi Republica Arabă Democratică Saharawi.

În România, actul sexual cu un minor sub vârsta de 15 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. 

 
Mai multe articole despre:
Franţa minori sex