MENIU

Fotografie-document! Hagi și Iordănescu, alături de generalii Victor Stănculescu și Vasile Milea

Cu ocazia zilei de naștere a lui Gică Hagi, site-ul realitatea.net a decis să publice o fotografie-document, făcută în urmă cu 32 de ani. Pentru prima dată, în același cadru, apar nume grele atât din Armată, generalii Vasile Milea, Victor Atanasie Stănculescu și Ștefan Gușă, cât și din fotbalul românesc: Hagi, Anghel Iordănescu, Marius Lăcătuș, Ladislau Boloni și Gabi Balint

Se spune că o fotografie face cât 1.000 de cuvinte. În cazul de față, realitatea.net publică o fotografie cât toată istoria României comuniste de la finalul anilor \"80.

Imaginea, care a fost realizată în februarie 1987, are o valoare istorică uriașă. Și asta fiindcă, în același cadru, apar nume importante din Armata României, adică generalii Vasile Milea, Victor Atanasie Stănculescu și Ștefan Gușă, alături de nume extraordinare din fotbalul românesc: Gică Hagi, care astăzi împlinește 54 de ani, Anghel Iordănescu, Marius Lăcătuș, Ladislau Boloni și Gabi Balint.

Povestea fotografiei

Cum s-a ajuns ca Hagi, Iordănescu și ceilalți steliști să fie fotografiați alături de generalii Armatei în februarie 1987? Pentru că toți erau fie jucători, fie conducători sau membri ai staff-ului echipei Steaua, clubul sportiv al Armatei.

Iar echipa de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua era pe val în februarie 1987. "Militarii" tocmai cuceriseră Supercupa Europei, după 1-0 cu Dinamo Kiev, gol Gică Hagi, meci jucat la Monte Carlo. Asta după ce, cu un an înainte, "militarii" își trecuseră în vitrină cel mai prețios trofeu, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League).

La câteva zile după revenirea în țară de la Monte Carlo, echipa de fotbal Steaua a fost invitată la o festivitate organizată special pentru "roș-albaștri", la Casa Centrală a Armatei din București, monument istoric și de arhitectură construit în perioada 1911-1923, a cărui finalizare a fost întârziată din cauza Primului Război Mondial.

Un fotograf prezent la ceremonia de la Casa Centrală a Armatei (denumită în prezent Cercul Militar Național, situat pe strada Constantin Mille nr. 1-3) a făcut mai multe fotografii. Site-ul realitatea.net este în posesia lor, dar vă oferă acum numai una dintre ele.

Alături de trofeul Supercupei Europei, care poate fi văzut parțial în partea de jos a fotografiei, apar următorii: Florentin Marinescu (pe atunci preparator fizic al Stelei, în prezent preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale), Anghel Iordănescu (pe atunci antrenorul Stelei), jucătorii Ladislau Boloni, Gabi Balint, Lucian Bălan (s-a sinucis în 2015), Gică Hagi, Adrian Bumbescu, Marius Lăcătuș și Ștefan Iovan, legendarul conducător stelist Ion Alecsandrescu (decedat în 2000), plus generalii Vasile Milea (pe atunci ministru al Apărării Naționale, împușcat și decedat în decembrie 1989, după cum a dezvăluit recent site-ul realitatea.net), Victor Atanasie Stănculescu (pe atunci prim-adjunct al ministrului Apărării Naționale, decedat în 2016, cel care a jucat un rol extrem de important în Revoluția din 1989) și Ștefan Gușă (pe atunci șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, decedat în 1994).

Realitatea.net îi va contacta pe cei care apar în imagini și va prezenta amintirile lor.


Notă: imaginea face parte din arhiva jurnalistului Cristian Otopeanu

 

.