MENIU

FOTO | Bărbatul care a trăit ca PUSTNIC în ultimii 40 de ani. Cum a reușit

Batranul Ken a ales sa duca o viata de pustnic în ultimii 40 de ani FOTO: BBC.com

Timp de aproape 40 de ani, Ken Smith a evitat viața convențională și a trăit fără electricitate sau apă curentă într-o cabană din lemn construită de el, pe malul unui lac îndepărtat din nordul Scotiei.

''Este o viață frumoasă”, declara Ken într-un interviu acordat BBC.com

Nu toată lumea ar putea adopta stilul de viață izolat al lui Ken. Acesta își produce singur hrana, pescuiește, taie lemne și își spală hainele într-o baie veche, asemănătoare cu cele din Vestul Sălbatic. 

Bătrânul are 74 de ani și trăiește izolat

Cabana lui din lemn se află la două ore de mers pe jos de cel mai apropiat drum de la marginea Rannoch Moor, lângă Loch Treig, Scoția. Acolo se afla și un lac sălbatic, de unde bătrânul își poate procura hrana.

FOTO:  Batranul si cabana sa in care a locuit in ultimii 40 de ani Foto: BBC.com

De ce a ales bărbatul viață de pustnic

Realizatorul de film Lizzie McKenzie a luat contact pentru prima dată cu Ken în urmă cu nouă ani, iar în ultimii doi ani l-a filmat pentru documentarul BBC Scotland The Hermit of Treig.

Ken, care este originar din Derbyshire, Anglia, povestește în cadrul documentarului cum a început să lucreze la vârsta de 15 ani, construind stații de pompieri.

Dar viața i s-a schimbat la vârsta de 26 de ani, când a fost bătut de o bandă de bandiți după o noapte în oraș.

A suferit o hemoragie cerebrală și și-a pierdut cunoștința timp de 23 de zile.

După recuperare, Ken a început să călătorească și a devenit interesat de ideea sălbăticiei.

În periplul lui prin lume, acesta a ajuns în Yukon, teritoriul canadian care se învecinează cu Alaska. Acolo a luat decizia să se reîntoarcă acasă, în Scoția, pe jos. 

În timp ce era plecat, părinții lui au murit și nu a aflat până nu a venit acasă.

Ken a mers pe jos aproximativ 22.000 de mile înainte de a se întoarce în Scoția.

Cum este viața la cabana izolată a englezului 

În ultimii 40 de ani, bătrânul a trăit într-o cabană cu șemineu, dar fără electricitate, gaz sau apă curentă. În zona nu există nici semnal la telefon.

El cultivă legume și se hrănește cu fructe de pădure, dar principala sa sursă de hrană provine din lac.

''Dacă vrei să înveți cum să trăiești o viață independentă, trebuie să înveți cum să pescuiești”, spune el.

La zece zile după ce regizorul de film Lizzie a părăsit cabana, în februarie 2019, Ken a suferit un accident vascular cerebral în timp ce era afară, în zăpadă.

A folosit o baliză de localizare personală GPS, pe care i-a fost dat cu câteva zile înainte, pentru a declanșa un SOS, care a fost trimis automat la un centru de răspuns din zonă. 

Salvatorii au reușit să intervină la timp,  iar Ken a fost transportat cu avionul la spitalul din Fort William, unde și-a petrecut șapte săptămâni recuperându-se.

După recuperare, bătrânul s-a reîntors la viață izolată din sălbăticie

Personalul a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că poate reveni la viață independent, iar medicii au încercat să-l facă să se mute înapoi în civilizație, unde ar avea un apartament și îngrijitori. Dar Ken a vrut doar să se întoarcă în cabana lui, acolo unde trăiește și astăzi. 

Mai multe articole despre:
izolat sat batran barbat viata