MENIU

Fostul purtător de cuvânt al MapN spune care este situația REALĂ a Armatei

Florin Jipa, fost purtător de cuvânt al MApN

Avem tehnică militară depășită, deși suntem o țară membră NATO. Ni s-a confirmat, din nou, la parada de 1 Decembrie. Deși am achiziționat avioane F-16 de la portughezi, acestea nu au fost capabile sa decoleze de la sol pentru parada militară de Ziua Națională.

„La antrenamentul de astăzi de sub Arcul de Triumf a fost o bună ocazie să văd ce are mai bun armata la acest moment, dar şi ce i-ar mai trebui", a scris pe Facebook colonelul (r) Florin Jipa, fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Redăm, mai jos, integral, postarea colonelului Florin Jipa de pe Facebook:

„În materie de tehnică militară, au fost cam aceleași tipuri de mijloace ca anul trecut, deoarece multe echipamente deja contractate încă nu au ajuns în dotarea armatei.

Forţele Aeriene

A început aviația, iar după ce-ți trece senzația observi că stăm bine la avioane de transport. Referitor la cele de luptă, încă nu avem achiziționată o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, iar cele 12 încă nu sunt operaționale. Deoarece aviația de vânătoare chiar face diferența într-o confruntare militară, iar noi asigurăm misiunile de poliție aeriană ale unei părți importante din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, factorii de decizie politico-militari ar trebui să aibă în vedere la achiziția celei de-a doua escadrile ca avioanele să fie de ultimă generație. Cu aeronave luate la mâna a treia nu vom speria sau descuraja acțiunile tot mai agresive ale Rusiei care a anunțat deja trecerea la aeronave de generația a V-a și nici nu putem spera la sprijin aliat pe termen nelimitat pentru misiunile de apărare a spațiului aerian, cum se întâmplă acum.

Forţele Terestre

La forțele terestre am admirat transportoarele Piranha V care vor intra în dotarea a două brigăzi de infanterie, Craiova și Bistrița probabil. Aștept cu nerăbdare să aflu ce echipamente noi se vor achiziționa pentru celelalte opt brigăzi de infanterie și vânători de munte și mi-aș dori chiar să aud că se vor înlocui și tancurile. Toate aceste mijloace de luptă au în jur de 40 de ani și merită puțină odihnă. Posibil să auzim cât de curând de noul transportor realizat la Moreni în colaborare cu Rheinmetall. Îmi doresc să aflu cât mai repede că s-a luat și decizia achiziției de elicoptere de transport și atac pentru forțele terestre. Acestea chiar descurajează un atac surpriză prin manevrabilitate și eficiența în lupta anti-blindate.

Forţele Navale

Chiar dacă nu vedem și nave militare la paradă, marinarii sunt ceva mai norocoși în materie de achiziții: până la sfârșitul anului se așteaptă anunțarea câștigătorilor licitațiilor pentru cumpărarea a patru corvete și a sistemelor de rachete de coastă și modernizarea a două fregate. Ar fi un pas important în apărarea litoralului și descurajarea oricăror acțiuni agresive, mai ales pe fondul viitoarelor exploatări de hidrocarburi.

Şi, la urmă, soldaţii noştri

Ca fost rachetist, anunțul că americanii vor participa la paradă cu un sistem de rachete Patriot m-a bucurat mult. Prin achiziția sistemelor sol-sol (HIMARS), sol-aer (Patriot) și sol-nave (achiziția e în desfășurare), România intră în clubul foarte restrâns al armatelor care au ultimele tipuri de rachete ce pot descuraja și contracara eficient un atac militar.

Am lăsat la final ce are armata mai bun – militarii. Aceștia s-au străduit mult la antrenamente, au pasul ferm și mândrie în priviri. Armata este singura instituție a statului reformată complet, interoperabilă cu orice altă armată dintr-o țară NATO sau UE, toți militarii folosesc aceleași proceduri, vorbesc limba engleză și pot lucra în orice structură internațională. Au experiența câmpului de luptă și au acționat acolo cu mult curaj. Să fim mândri de ei și să-i aplaudăm mâine, de Ziua Națională”, a scris Florin Jipa pe Facebook.

Explicația incredibilă a Armatei Române după ce avioanele F16 au ratat parada de 1 Decembrie

Mai multe articole despre:
armata română F16