MENIU

Fostul judecător CCR Toni Greblă, reţinut de DNA. Ar fi încercat să vândă capre

<p>Fostul judecător CCR Toni Greblă</p>

Procurorii DNA au emis pe numele fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Greblă a fost audiat, marţi, de procurorii Direcţiei. Avocatul acestuia spune că Greblă a fost denunţat pentru că ar fi încercat să vândă 50 de capre de la ferma pe care o deţine la Gorj. UPDATE: Greblă a fost scos din cătuşe din sediul DNA şi dus în Arestul Poliţiei Capitalei.

Fostul judecător al CCR Toni Greblă a fost reţinut de procurorii DNA urmând ca, miercuri, acesta să fie prezentat în faţa magistraţilor de la ÎCCJ cu propunere de arest la domiciliu.

Întrebat despre reținerea sa, Toni Greblă a răspuns: "Sigur că mi se pare o măsură excesivă".

Referitor la posibilitatea de a face denunțuri pentru a-și ușura situația, fostul judecător a spus că este exclus acest lucru, scrie AGERPRES.

"S-a emis ordonanţă de reţinere pe 24 de ore, mergându-se pe ideea că s-au schimbat lucrurile, în sensul că ar fi încercat să-şi vândă caprele pe care nu le are, prin persoane interpuse. Sunt aceleaşi acuzaţii care se ştiau, fără discuţie. (...) Că ar fi încercat să-şi vândă vreo 50 de capre prin persoane interpuse. Asta ar fi noutatea în prezent, că ar fi venit un avocat care a făcut un autodenunţ că o anumită persoană l-a rugat să încheie nu ştiu ce contract de vânzare-cumpărare a caprelor. În condiţiile în care clientul meu nu mai are din 6.02 nici măcar calitatea de judecător...", a declarat avocatul lui Toni Greblă, după aflarea deciziei procurorilor.

Întrebat dacă Toni Greblă şi-a recunoscut faptele, acesta a replicat: "Nu avea ce să recunoască pentru că n-a dat telefon la nimeni, de cine a fost sunat n-au avut asemenea discuţii, numai că asta e situaţia..."

Mai mult, întrebat cum a reacţionat Toni Greblă când a aflat că va fi reţinut, avocatul său a replicat: "Ce să mai ai reacţii? Stai liniştit, că nu ai ce să faci!"

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost audiat, marţi, la DNA. La intrarea în sediul Direcţiei, Toni Greblă a precizat că a fost chemat de procurori și că se prezintă ca orice cetățean, adăugând că, în prezent, nu are niciun fel de funcție și nici activitate într-un partid politic.

"Dacă din punct de vedere instituțional am înțeles că se dorește schimbarea clasei politice și prin astfel de mijloace, din punct de vedere penal nu înțeleg ce mi se întâmplă. Acuzele care mi se aduc, o parte din ele le cunoașteți din spațiul public, altele sunt niște interpretări fantasmagorice. Nu a apărut nimic nou în dosar până acum, ba dimpotrivă, probele administrate până în prezent par să confirme punctul meu de vedere. Ancheta judiciară va continua cum e normal să continue. Eu sunt convins că adevărul va ieși la iveală. Eu nu am furat din banul public, eu nu am devalizat banul public", a afirmat Toni Greblă.

Despre relația cu finul său, fostul judecător a spus că și-o asumă, chiar dacă poate uneori a fost nepotrivită.

"Eu accept acest punct de vedere, dar de aici și până la fapte penale este cale lungă, astfel încât nu am decât să mă prezint la DNA de câte ori sunt solicitat, ancheta este în curs, apoi justiția, dacă va fi cazul, se va pronunța", a susținut el.

Întrebat dacă se așteaptă să fie reținut, Toni Greblă a răspuns: "În niciun caz".

Reamintim că în 4 februarie, CCR a anunțat că Toni Greblă a demisionat din funcția de judecător.

"Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanței constituționale în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale prevăzute de Legea fundamentală", se arăta într-un comunicat al CCR transmis acea dată.

Anterior, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, scrie agerpres.ro, a cerut sesizarea Biroului permanent al Senatului pentru încuviințarea arestării preventive în cazul lui Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, și trimiterea acestuia în judecată.

Procurorii au extins urmărirea penală față de Toni Greblă și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este folosită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

El era acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Mai multe articole despre:
Toni Greblă judecator CCR Toni Greblă mită