MENIU

Fostul cancelar german Gerhard Schröder, ofertă de pace pentru Vladimir Putin - Discuții pentru încetarea războiului din Ucraina

Gerhard Schröder intervine la Vladimir Putin pentru încetarea războiului din Ucraina Foto: DW.com

Fostul cancelar german Gerhard Schröder se află la Moscova pentru a se întâlni joi cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a media o încetare a războiului din Ucraina. Acesta are legături strânse cu liderul de la Kremlin.

Vizita lui Schröder la Moscova ar fi fost precedată de discuții la Istanbul cu un politician ucrainean,  membru al delegației pentru negocierile de pace cu Rusia, anunță politico.eu, citând mai multe surse politice.

„Ucraina a vrut să vadă dacă Schröder ar putea construi o punte de dialog cu Putin”, potrivit Politico.

Săptămâna trecută, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a sugerat că Schröder ar putea încerca să medieze între Moscova și Kiev.

În același timp, la nivel oficial, vizita lui Scroeder nu este consemnată și nici susținută de guvernul de la Berlin. Oficialii guvernului au transmis că nu au fost informați înaintea vizitei legate de inițiativa lui Schröder, mai menționează publicația.

Vizita la Moscova are loc în aceeași zi cu a patra rundă de negocieri din ultima săptămână între părțile ruse și ucrainene pentru a ajunge la oprirea războiului. Ultima rundă a fost mediată de Turcia și a avut loc la Antalya, între miniștrii de externe, rus, Serghei Lavrov, și cel ucrainean, Dmitro Kuleba. Din păcate nu s-a ajuns la rezultatele așteptate. Dar este posibil ca negocierile să continue. Partea rusă nu a fost de acord cu încetarea focului pentru 24 de ore astfel încât să se permită evacuarea civililor din orașe. Pe de altă parte, este prima oară când dinspre Rusia este lăsată o ușă deschisă unei întâlniri la nivel înalt între Putin și Zelenski. Lavrov a declarat că Putin nu este împotriva unei întâlniri privind semnarea unor acorduri, convenite la negocieri.

Schröder a fost supus unor critici dure în țară dar și în străinătate pentru că a refuzat să rupă legăturile sale strânse cu Moscova în urma invaziei Ucrainei de către Putin. Chiar și câțiva dintre angajații săi au demisionat săptămâna trecută, după ce acesta a refuzat să-și dea demisia din funcțiile  de conducere la giganții energetici Rosneft și Gazprom, legați de Kremlin. Fostul cancelar german Schröder este președintele consiliului de administrație al Rosneft, cel mai mare grup petrolier al Rusiei, președintele al comitetului de acționari al Gazprom, care se ocupă de construirea gazoductului Nord Stream 2, sancționată de Statele Unite. Certificarea gazoductului a fost sistată imediat după începerea invaziei Rusiei în Ucraina de actualu lcancelar german Olaf Scholz. În iunie, Schröder ar fi urmat să fie numit în consiliul de supraveghere al Gazprom. 

Schröder, social-democrat, a fost cancelarul Germaniei din 1998 până în 2005. De atunci, a avut afaceri profitabile după ce a ocupat mai multe poziții importante în companii energetice din Rusia.