MENIU

Foști demnitari, trai de lux și după mandat - averi fabuloase, contracte "fără număr" cu statul

Sursa foto: Pixabay

Foștii demnitari ai României se bucură de un stil de viață care le permite să își îndeplinească orice ambiție. Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, de la începutul acestui an, a câștigat 3 milioane de lei din contractele pe care le are cu statul. Un alt fost ministru al Transporturilor, Radu Berceanu își urmează în prezent visul de a proiecta și pilota avioane. 

Un politian „pensionat” este Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor. De 10 ani construiește și pilotează avioane de mici dimensiuni.

În 2017, Radu Berceanu a conceput primul avion din România cu propulsie electrică.

„ Eu sunt inginer de aviație și după ce m-am lăsat de politică am vrut să fac un avion de la 0 până la zbor. Deci desenat, proiectat, calculat și încercat și prima oară zburat de mine”, a precizat Radu Berceanu.

Berceanu susține că are numeroși clienți din străinătate și doar unul din România. Cu toate astea, se confruntă cu lipsa forței de muncă. Așa că angajează vietnamezi, indieni și chiar nepalezi pe care îi plătește cu maximum 3.500 de lei. Între timp, la firma sa din Craiova producția este în floare. Radu Berceanu vinde piscine dar și carcase pentru trenuri, tramvaie și metrouri.

Radu Berceanu a fost vicepreședinte al Partidului Democrat și ministru al Transporturilor în guvernele Tăriceanu și Boc. Numele său a fost implicat în scandaluri de corupție, dar nu a fost acuzat niciodată în mod oficial de procurori.

Relu Fenechiu, și el fost ministru al Transporturilor, o duce la fel de bine. În doar 6 luni, a semnat peste 82 de contracte cu statul, iar din consultanță a obținut peste 3 milioane de lei. Firma controlată de soția lui are doar 4 angajați, iar valoarea contractelor pe bani publici în prima jumătate a acestui an este de trei ori mai mare decât cifra de afaceri raportată în 2021. Angajații lui Fenechiu oferă consultanță primăriilor.

Relu Fenechiu a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul Transformatorul. Potrivit procurorilor, a trucat o serie de licitații publice în favoarea companiilor sale. A fost eliberat anticipat de Tribunalul din Vaslui.

Nu în ultimul rând, fostul Ministru al Economiei Adrian Videanu continuă să facă bani din afacerile cu borduri. Primarul Clujului, Emil Boc, a cumpărat de la acesta borduri și pavele din granit în valoare de aproximativ două milioane de euro.