MENIU

Fosta șefă a statului sud-coreean, inculpată oficial pentru CORUPȚIE. Ce riscă

Fosta președintă sud-coreeană, Park Geun-Hye, a fost luni inculpată oficial pentru corupție în dosarul care a precipitat destituirea ei la sfârșitul anului trecut, a anunțat Parchetul de la Seul.

Arestată la sfârșitul lunii martie, fosta președintă mai este inculpată de asemenea pentru abuz de putere și divulgarea de secrete de stat.

Park Geun-Hye este acuzată de complicitate cu fosta sa confidentă din umbră și prietenă de 40 de ani, Choi Soon-Sil, judecată și ea pentru abuz de putere și fraudă pentru că a profitat de relațiile sale pentru a extorca zeci de milioane de dolari de la cele mai mari companii din țară, inclusiv Samsung și Lotte.

Potrivit Agerpres, moștenitorul companiei Samsung, Lee Jae-Yong, a fost și el arestat, iar în anunțul difuzat luni de Parchetul sud-coreean se precizează că președintele grupului Lotte, Shin Dong-Bin, a fost de asemenea pus sub acuzare.

Scandalul a izbucnit la jumătatea anului trecut și a condus la demonstrații masive împotriva președintei Park Geun-Hye, care pe 9 decembrie a fost destituită de parlament și ulterior arestată.

Este pentru a treia oară în istoria recentă a Coreii de Sud când un șef de stat este deferit justiției pentru corupție, foștii președinți Chun Doo-Hwan și Roh Tae-Woo fiind la rândul lor condamnați în anii '90 la pedepse cu închisoarea.

Mai multe articole despre:
corupţie Coreea de Sud preşedinte Park Geun-hye