MENIU

Fost ministru de Finanțe, reacție la plafonarea prețului la carburanți: Nu poți să te lauzi cu o japcă de asta față de români!

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe

Decizia Guvernului de a compensa prețurile la carburanți timp de 3 luni, începând cu data de 1 iulie, este "o subvenție mascată", susține fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici. "Nu poți să te lauzi cu o japcă de-asta față de români", este mesajul tranșant transmis de Teodorovici, miercuri seara, în emisiunea Culisele Statului Paralel, de la Realitatea PLUS. 

"Este o subvenție mascată. E o greșeală incredibilă pe care vrea să o facă Guvernul României. Din ce să îmi spui că va scădea încasarea la buget dacă tu nu ai? Stocurile se vor păstra. Cum ne fac ei un pustiu de bine ca să împărțim costurile? Nu împărțim nimic. Din această creștere, statul român câștigă 3,5 milioane pe zi.

Ați văzut că s-au lansat trompetele de serviciu? Cineva spunea azi că o plafonare la energie și gaze va duce la o penurie.

Am fi putut să avem prețul la 5,5 lei/litru la pompă, la benzină și motorină chiar astăzi. Trebuie să încetăm să venim cu această abordare contabilă", a declarat fostul ministru de Finanțe.

El a precizat că a oferit două soluții de plafonare a prețurilor la carburanți premierului Nicolae Ciucă, care deține și funcția de președinte al PNL, și liderului PSD, Marcel Ciolacu, însă niciunul dintre ei nu i-au răspuns. 

"Am spus simplu, luând ca punct de reper 1.) un preț de referință stabilit la data de 1 ianuarie, care poate fi o medie aritemtică între primele 3-5 prețuri la pompă la benzină și motorină, astfel încât să avem un preț de referință de 6lei/litru; 2.) plafonarea făcută de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) care să spună că pentru 6 luni de zile, plus încă 6 luni, se stabilește că prețul de 6 lei/litru se va aplica...

Guvernul, în această perioadă, va putea să reducă chiar și TVA, fie la 9%, și atunci rezultă un preț la pompă de 5,4 lei/litru (...)", a arătat Teodorovici.

Fostul ministru a subliniat, în context, că "nu poți să te lauzi că o japcă de-asta față de români".

"Nu poți să pui asta pe seama economiei. Cauza (pentru care autoritățile iau astfel de decizii - n.r.) ar putea fi neștiința. Nu e la Energie (decizia - n.r.), ci la Finanțe. Ping-pongul între partide nu mă interesează. E grădina Coaliției. Tot ce se întâmplă are legătură cu Coaliția, și bun, și rău. Eu, român, trag (de pe urma deciziilor Coaliției - n.r.). Tu (Guvern - n.r.) pui economia pe butuci", a precizat fostul ministru.