MENIU

Fost ministru de externe: "Înţeleg că România recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului"

<p>Ierusalim</p>

Guvernul României a început demersurie de mutare a ambasadei din Israel la Ierusalim. Decizia a fost anunțată joi seară de președintele PSD Liviu Dragnea.

Exclusiv pentru Realitatea TV, fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, a făcut câteva precizări în sensul posibilei crize politice externe. 

„Este o chestiune stranie, pentru că în baza Constituţiei, preşedintele, titular al politicii externe cum se spune, este cel care aprobă, înfiinţarea, desfiinţarea şi schimbarea locului de amplasament al misiunilor diplomatice, precum şi rangul misiunilor diplomatice. Deci, din acest punct de vedere, textul constitiuţional este cât se poate de clar. În absenţa preşedintelui, astfel de decizie nu poate fi luată. În al doilea rând, din punct de vedere politic, MAE-ul, după consultaţii intense  cu parteneri europeni, a ajuns la concluzia, aşa cum se pare, că o decizie pe contrasensul abordării europene este benefică pentru interesele României", a spus Cristian Diaconescu.

De asemenea, fostul ministru de externe a mai făcut câteva precizări. "Atunci când preşedintele Trump a anunţat o asemenea decizie, pentru că este o chestiune în timp pentru americani, de cel puţin 2 ani, Emanul Macron şi Angela Merkel au condamnat această abordare, a fost o discuţie încinsă la ONU. Văd că România are altă abordare. Probabil că aşa a reuzultat din analize şi consultările cu partenerii noştri strategic. Ar mai fi o întrebare de pus. De regulă, aceste misiuni se află în capitală, misiunea principalp diplomatică. Deci, înţeleg că România recunoaşte Ierusalimul ca fiind capitala Israelului", a mai declarat Diaconescu. 

Întrebat dacă există beneficii pe termen lung, aşa cum amintea Liviu Dragnea, că ne putem aştepta la beneficii pe termen lung în urma mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, în condiţiile în care am fi prima ţară din Uniunea Europeană care ar face acest lucru, Cristian Diaconescu a declarat: 

"Nu ştiu să vă răspund la această întrebare, pentru că, repet, o decizie în acest sens se ia după o evaluare şi o consultare cât se poate de aprofundată. E o tema foarte sensibila. Până şi ideea de amplasa în Ierusalimul de est faţă de Ierusalimul de vest reprezintă o decizie politică.  Din acest punct de vedere nu ştiu dacă persoana de care dvs menţionaţi (n.r. Liviu Dragnea) are experienţa politică şi diplomatică necesară pentru a hotărî, de la sine putere, pentru că înteleg ca domnia sa a decis din această perspectivă. Dar cred că această întrebare şi multe altele trebuie puse Ministerului de Externe, ca să ne explice cum a fundamentat un memorandum, punând interesele României, în acest moment, într-o zonă sensibilă. Nu pot să spun că este bine sau rău. Pot însă să spun faptul că orice conotaţie din acest punct de vedere afectează interesele României pe termen mediu şi lung".