MENIU

Foamne de bani; statul mai stoarce 200 de milioane de lei de la Romgaz

Răsturnare de situaţie în privinţa sumei pe care Romgaz trebuie să o acorde ca dividende suplimentare. La câteva zile după ce conducerea companiei a comunicat că este vorba de 501 milioane de lei, marí suma a fost majorată la peste 716 milioane de lei. La mijloc, susţine zf.ro, ar fi o confuzie legată de parte ce revine statului, acţionarul principal.

Potrivit ZF, care citează surse din companie, suma anunţată iniţial a fost majorată cu cele peste 200 de milioane de lei pentru că “cei de la Romgaz au greşit prima dată comunicatul, trecând suma de circa 501 milioane lei dividende suplimentare. De fapt, aceasta era doar nevoia statului de a extrage dividende din companie. Aşadar au refăcut comunicatul cu suma de 717 milioane de lei, din care partea statutului, de 70%, este exact 501 milioane lei”.

Cererea vine din partea Ministerului Energiei, acționarul principal al companiei, cu 70% din acțiuni.

În perioada următoare Consiliul de Administrație al Romgaz va analiza solicitarea, în vederea luării unei decizii, precizează comunicatul companiei remis bursei.

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica sunt cele patru companii energetice controlate de stat care au primit solicitarea de a distribui dividende suplimentare, cel mai probabil pentru a alimenta bugetul de stat şi a ajuta la menţinerea deficitului sub imita a 3%. 

Mai multe articole despre:
Romgaz