MENIU

Florii. Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie de Florii 

Florii. Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie de Florii

Florii // Duminica Floriilor // Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie. Acestea sunt păstrate de credincioși într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.

Florii // Duminica Floriilor // Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie de Florii?

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie. Acestea sunt păstrate de credincioși într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Florii // Duminica Floriilor // O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la Florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

Florii // Duminica Floriilor // În unele zone ale țării, se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

Florii // Duminica Floriilor // Tradiții de Florii. Ziua în care se coace pâine

În ziua de Florii, în unele regiuni, în toate casele se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie. Aceste pâini se împletesc din aluat de grâu cu grijă și se înfrumusețează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.