MENIU

Fiscul face o schimbare majoră. Este fără precedent în România. Veste șoc pentru contribuabili

Firmele NU vor mai fi sancționate de ANAF și alte organe de control fără să fi fost prevenite și îndrumate, potrivit noii legi a prevenţiei. Anunţul a fost făcut de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), într-un comunicat remis presei.

Firmele din România nu vor mai putea fi sancționate automat de organe de control ale statului, cum sunt Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sau Inspectoratul Teritoral de Muncă (ITM), ci numai dacă societățile vor fi fost prevenite și îndrumate să își remedieze neregulile iar acestea nu se vor fi conformat într-un termen stabilit.

Modificările apar în noua Lege a prevenției, după cum a informat, joi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), într-un comunicat remis StartupCafe. Guvernul a luat notă, în ședința de joi, de stadiul elaborării viitoarei Legi a prevenției.

Viitoarea lege a prevenției ar urmă să fie aprobată de Guvern până pe 23 februarie 2017, însă pentru a inta în vigoare va mai fi nevoie de adoptarea în Parlament, promulgarea de către președintele Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit MMACA, scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

"Această lege va obligă autoritățile cu atribuții de control să procedeze, în primul rând, la educarea și perfecționarea antreprenorilor, precum și la prevenirea greșelilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sancționat, dacă înainte nu a fost îndrumat și prevenit" subliniază Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Viitoarea lege a preventiei ar urma sa se aplice pentru sanctiunile prevazute de urmatoarele reglementari:

- Codul fiscal,
- Codul de procedura fiscala,
- Legea securitatii si sanatatii in munca,
- Codul muncii,
- Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
- Legea contabilitatii,
- Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor,
- Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri,
- Legea privind ucenicia la locul de munca,
- Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.

In schimb, vor fi prevazute exceptii de la aplicarea legii preventiei in cazurile in care:

- Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
- Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
- Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.

"Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte" - mai subliniaza ministerul.

Mai multe articole despre:
ANAF Fisc