MENIU

Fiscul îşi ascute armele. Micii patroni aşteaptă îngroziţi ziua atacului

Fiscul a găsit reţeta pentru închiderea afacerilor: penalităţile excesive introduse prin noul Cod Fiscal şi controalele abuzive.

Impozitele depistate la control vor fi penalizate cu până la 40% anual, arată proiectul Codului de procedură fiscală. Măsura, în contextul legislaţiei neclare, subiectivităţii şi erorilor de interpretare ale inspectorilor, este o ameninţare pentru firme, scrie Capital.ro.

Proiectul Codului de procedură fiscală aduce o noutate absolută: penalitatea de nedeclarare a obligaţiilor fiscale. Practic, cumulată cu accesoriile – dobânzi şi penalităţi de întârziere - , va însemna o supraimpozitare de aproape 40%.

„Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, dacă vin în control şi stabilesc o diferenţă suplimentară de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarată iniţial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere 14,6% pe an (14.600 lei) şi penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, într-un singur an suma plătită pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei, adica 39,6% din suma nedeclarată", explică Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.

Mediul de afaceri contestă măsura - principalul motiv este scepticismul faţă de modul în care sunt întreprinse controalele. Detalii...

Mai multe articole despre:
ANAF impozite taxe Fisc