MENIU

Firma unui magnat român ridică un pod între două continente

Noul pod peste Bosfor bate trei recorduri mondiale

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate mai multe recorduri mondiale şi este realizată şi de oe firmă românească, potrivit Economica.net.

Macaraua maritimă GSP Neptun, aflată în proprietatea Grup Servicii Petroliere, ridică la înălţime componente ale celui mai nou pod peste Bosfor, din Istanbul, fiind angajată de către constructorul coreean Hyunday. Unele componente cântăresc şi 450 de tone.

Grup Servicii Petroliere a fost angajată de constructorul turnurilor laterale, a tablierelor şi a cablurilor de suspensie, Hyundai Engineering & Steel Industries Co. Ltd., să ridice masivele componente ale podului de peste Bosfor Yavuz Sultan Selim, al cărui beneficiar este statul turc.

În 25 decembrie 2014, macaraua maritimă GSP Neptun a ridicat primul tablier al podului, iar în 9 ianuarie, anul curent, cel de-al doilea tablier de 4,5 metri şi 450 de tone a fost ridicat pentru asamblare, potrivit unui comunicat al companiei.

Al treilea pod peste Bosfor ce leagă partea asiatică de cea europeană a Istanbulului bate recorduri mondiale: este cel mai lat pod din lume, 59 de metri, care este prevăzut şi cu o line de tren şi are cei mai inaţi piloni laterali din lume, care ajung la o înălţime de 322 de metri.

Construcţia podului va dura 10 ani şi va costa 3 miliarde de dolari. Va avea o lungime de 1,3 kilometri şi va fi tranzitat zilnic de circa 200.000 de maşini.

Mai multe articole despre:
Turcia Bosfor Grup Servicii Petroliere