MENIU

Firea îi forțează mâna lui Iohannis! Declarațiile surprinzătoare făcute de Primarul Capitalei

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a exprimat convingerea că şeful statului, Klaus Iohannis, va respecta Constituţia şi va nominaliza un premier propus de PSD-ALDE. Totodată, viceprimarul PSD susține că se va lua, în curând, o decizie în cadrul CEx în cazul parlamentarilor care au absentat de la votarea moțiunii sau au votat împotriva acesteia. 

"Preşedintele României sunt absolut convinsă că va face ceea ce a făcut de când e preşedinte, şi anume va respecta Constituţia, va respecta legile ţării, va respecta votul românilor din decembrie anul trecut şi va nominaliza un premier propus de majoritatea parlamentară PSD+ALDE. Care e profilul acestui prim-ministru? Să fie un om dornic să aplice programul de guvernare, să se impună în faţa echipei de miniştri, să aibă autoritate, e esenţial ca prin profilul său moral şi profesional să impună respect, să-şi dedice mult timp formării grupurilor de lucru între ministere atunci când are de luat o decizie mare, strategică, grea şi să nu trateze cu superficialitate acest program format din măsuri promise oamenilor", a spus Firea la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că şi-ar dori ca premierul să fie o femeie, dar că lucrează foarte bine şi cu domnii.

"Sâmbătă avem şedinţa Comitetului Executiv (...). Duminică va fi o şedinţă a grupurilor parlamentare, vor fi câteva propuneri, am înţeles de la domnul preşedinte Dragnea că ar fi vorba despre patru propuneri. Sunt subiectivă, mi-aş dori să fie o femeie, dar în egală măsură lucrez foarte bine şi cu domnii. Nu am niciun fel de probleme de adaptabilitate sau de alt gen (...). Ne-a anunţat deja că va veni cu câteva propuneri pe care le vom analiza împreună. Ne vom spune şi noi punctele de vedere în Comitetul Executiv, se va merge sau nu pe vot", a afirmat Firea.

Dacă va fi o decizie consensuală, apreciază ea, nu se va mai vota, dar dacă vor fi diferenţe mici între posibilii candidaţi, s-ar putea ajunge şi în situaţia de a se vota.

"Cred că mai corect ar fi până la urmă să avem o discuţie şi să ajungem la un numitor comun după ce se aduc toate argumentele. Toţi candidaţii vehiculaţi în presă se înscriu sau respectă un profil, un portret robot al unui prim-ministru. Doamna europarlamentar Dăncilă, de asemenea domnul profesor Florin Georgescu (...), domnul rector de la ASE, Nicolae Istudor, este un profesionist desăvârşit, de asemenea, toate celelalte propuneri, doamna ministru Carmen Dan, deci dintre cei care s-au vehiculat, în ceea ce mă priveşte, sunt alegeri bune, potrivite", a declarat Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD.

Întrebată dacă ar accepta funcţia de premier în cazul în care partidul i-ar cere, ea a spus că e foarte important să îşi încheie cu bine mandatul de edil al Capitalei.

"Am început anul acesta câteva proiecte importante. (...) Unui primar general îi trebuie minim un mandat pentru a lăsa o urmă pozitivă în ceea ce priveşte realizările sale (...). Sunt copleşită de faptul că bucureştenii mi-au dat acest vot de încredere anul trecut, nu vreau să-i dezamăgesc (...). Îmi voi prezenta şi eu peste câteva zile, să spunem, bilanţul, ce s-a realizat în acest an (...) suntem şapte primari social-democraţi în Bucureşti, primarul general şi cei şase primari de sectoare, care împreună vom dovedi peste câteva zile că echipa guvernului local de la Bucureşti chiar a făcut ceva în acest an", a adăugat Firea.

Firea a subliniat ce vor păți cei care nu au votat moțiunea sau au absentat

"Se va lua o decizie în Comitetul Executiv în concordanţă şi cu cele decise anterior. Spre binele acestei formaţiuni politice, trebuie să fie dat şi un exemplu. Probabil cei care vor înţelege că au greşit în câteva luni - era o sugestie astăzi a unui coleg - în câteva luni, 6 luni, 1 an de zile, s-ar putea reîntoarce în echipă. Era, repet, o propunere să se ia totuşi acum această decizie, pentru că altfel ar fi practic o sfidare a celor care au venit şi au votat, deşi li s-au oferit funcţii (...), diferite contracte, poziţii sau au fost ameninţaţi (...) peste 200 care au rezistat şi au venit astăzi (...), au votat pentru moţiunea care se referea la două-trei persoane (...). Vom discuta în şedinţa Comitetului Executiv, vom vedea pentru fiecare caz în parte ce decizie se va lua (...). Sunt colegii noştri care nu au înţeles că e mai importantă ţara decât proiectul personal al unui fost coleg", a spus Firea.

Ea a menţionat că nu e nicio plăcere să faci referire la tăiere de capete. "Nu e nicio plăcere să vorbeşti despre foşti colegi cu uşurinţă, să spui că vei tăia capete, că vei spânzura, că acum eşti pe cai mari, că a trecut moţiunea (...). Poate că ei ar fi făcut aşa cu noi şi ne-ar fi executat pe toţi", a declarat vicepreşedintele PSD. 

Firea a mai precizat că Adelina Coste nu e în echipa Grindeanu-Ponta. "În cazul doamnei parlamentar Adelina Coste, m-a informat domnul preşedinte Ioan Mang de la PSD Bihor că sub nicio formă nu e în echipa domnilor Grindeanu-Ponta, are o problemă personală de sănătate, dar este în echipa PSD, a fost şi va fi în continuare (...). Toată lumea poate să înţeleagă o astfel de situaţie", a spus Firea. 

Ea a declarat că sunt daune de imagine pentru toată lumea. "Momentul este oricum greu pentru noi, sunt daune de imagine pentru toată lumea, au fost aceste sincope la guvernare, nu ai cum să te bucuri. Azi am câştigat, dar nu e important că am câştigat noi prin faptul că a trecut moţiunea, cel mai important (...) e că România va avea de săptămâna viitoare din nou un Guvern legitim la Palatul Victoria, care îşi va sufleca mânecile, se va apuca de treabă cu mai mult entuziasm, cu mai multă determinare", a afirmat Firea. 

Mai multe articole despre:
forţat mână afirmaţii iohannis firea