MENIU

Fetițele care împart același pix pentru a-și face temele

Sărăcia omoară visuri. Mii de copii din judeţul Vaslui privesc plini de speranţe spre viitor însă lipsa banilor şi grijile de zi cu zi îi fac să renunţe treptat la planurile lor. Realitatea TV, în parteneriat cu World Vision şi Perfect Tour demarează o campanie de ajutorare şi recompensare a copiilor din zonele sărace ale României, dar care au rezultate bune la învăţătură. În această situaţie se află Gabriela şi Ecaterina Molan, două fetiţe care împart acelaşi pix la şcoală din cauza sărăciei.

Gabriela şi Ecaterina Molan iubesc școala și fac eforturi serioase pentru a face față lipsurilor care le-ar împiedica să învețe.

"Îmi imprumuti un pix?". "Am doar unul, ce spui sa-ti faci tu prima tema si dupa aia eu. Ce ai facut la scoala? L-ai facut pe a, pe o".

Gabriela, care şi-a pierdut mama din cauza cancerului, foloseşte pixul pentru a face socoteli la clasa pregătitoare, în timp ce mătuşa ei, Ecaterina cu doar 4 ani mai mare, i-l cere apoi să-şi facă temele de clasa a 5-a.

Ce vrea Gabriela să se facă când va fi mare? "Politista ca politistii prind bandiții", spune ea.

Și Ecaterina are un plan. "Vreau să devin cineva în viață și să o ajut pe mama", spune ea. 

De fete are grijă tanti Maria, mama Ecaterinei şi bunica Gabrielei. Toate trei trăiesc din pensia de urmaş şi din alocaţii. În total, 600 de lei. "La scoala la copii, trebuie pachet în fiecare zi, mai am nepoțica cel putin, dimineața, mamaie, bani, gata de pachet".

"Copiii nu au mers la munte sau la mare, în vreo excursie", spune OANA HOBINCĂ, specialist marketing Fundatia World Vision Romania.

Ecaterina visează să joace tenis cândva pe un teren adevărat, la fel ca Simona Halep. Până atunci exersează la peretele de chirpici al casei, cu o minge de plastic.

În judeţul Vaslui sunt mii de astfel de copii. Mulţi dintre ei sunt şi talentaţi. Din păcate părinţii nu au bani ca să le susţină visurile. Cei mai mulţi abandonează şcoala după clasa a 8-a şi sunt condamnaţi la un trai modest. Pentru a afla cum pot fi ei sprijiniţi să lupte împotriva sărăciei, intraţi pe platforma www.viitorpentrucopii.ro.