MENIU

Fermierii își strigă disperarea! Acuzații grave la vârful Ministerului Agriculturii: "Maria Cristina Manda, omul securiștilor, blochează ajutoarele!"  

Haos în țară! Fermieri din mai multe zone s-au mobilizat și au declanșat un protest spontan. O coloană de tractoare și camioane ale fermierilor se îndreaptă spre București, în încercarea disperată a oamenilor de a se face auziți. Strategiile de dezvoltare, acuză aceștia printre alte nemulțumiri, sunt blocate de vechii securiști care au ca singur scop menținerea țării la nivelul de consumator.  

Problema cea mai mare a fermierilor nu este pe partea de valorificare, ci pe partea de costuri şi de taxe, la fel ca şi cea a şoferilor şi transportatorilor.

"Gradul de îndatorare a sectorului este destul de mare. Noi în primă fază vom negocia, pentru a dezvolta sectorul împreună cu partea politică, iar în cazul în care nu se găsesc măsuri, strategii de dezvoltare sectorială, vom apela şi noi la aceeaşi formă de protest, dar vom merge şi pe partea de Bruxelles, pentru că sunt foarte multe constrângeri pentru fermierul român faţă de ce i s-a promis în 2007 la intrarea în comunitatea europeană. Nu s-a respectat absolut nimic, în afara faptului că s-au diminuat subvenţiile, deşi trebuia să creeze uniformizare. Fermierul european are 430 euro subvenţie pe suprafaţă, utilajele sunt mai ieftine cu 30% 40%, creditarea este minus dobândă, deci undeva la minus 0,36%, şi noi plătim undeva la 16-20%. Inclusiv dacă discutăm despre fondurile acestea de investiţii pe agricultură, pe IMM-Invest. Gândiţi-vă că se plăteşte ROBOR-ul, se plăteşte administrarea contului, care tot sare la 10%. Ne cam minţim, noi nu facem economie, noi facem păcăleală, ne păcălim unii pe alţii. Discutăm de criterii de performanţă, ceea ce nu se întâmplă în România", a spus Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

 

Pe de altă parte, un fermier care susține că i-a ajuns cuțitul la os a mărturisit, sub protecția anonimatului, că "toate investițiile și programele de dezvoltare create pentru fermieri au fost distruse de Maria Cristina Manda, consilier la Ministerul Agriculturii". 

 

"Este omul securiștilor! Blochează programele de subvenție și de investiții pentru ca România să devină consumator", a spus fermierul.

 

Cine este Maria Cristina Manda, consiliera nemuritoare cu legături în toate ministere cheie

Cunoscută în mai toate ministerele drept "consiliera nemuritoare", Maria Cristina Manda are un trecut profesional orchestrat parcă de arhitecți nevăzuți ai sistemului: a schimbat ministerele ca pe ciorapi și a ocupat posturi importante în instituții publice cheie. 

 

Timp de 18 ani, în perioada 1994-2012, presa nota că a fost parteneră în cinci firme cu fostul ofițer de Securitate Alexandru Silviu Mohora. Acesta este fostul șef de cabinet al generalului de Securitate Emil Macri, cel care conducea Direcția de Contrainformații Economice, care supraveghea intreprinderile care produceau bani pentru fosta Securitate.

 

Maria Cristina Manda a ocupat, în perioada mai-decembrie 2005, în primul guvern Tăriceanu, funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției, responsabil cu afacerile europene și internaționale. 

 

Un amănunt extrem de interesant din trecutul său este acela că, în 2005, când ministru al Justiției era Monica Macovei, a fost propusă pentru postul de consilier personal, iar ulterior a fost numită chiar secretar de stat, dar a fost repede dată afară. 

 

"Când a fost numită secretar de stat, pentru că avea acces la documente confidențiale, secrete, am solicitat la ORNISS certificat pentru doamna Manda, iar răspunsul a fost negativ. Ceea ce înseamnă că nu există încredere în doamna Manda", a declarat Monica Macovei, ulterior.

 

În ultimii ani, Maria Cristina Manda a ocupat mai multe posturi importante in instituții publice cheie. A fost angajată la Ministerul Economiei de către ministrul PC Codruț Sereș și, după o perioadă, de către ministrul PNL de Interne, Cristian David. Ultimii doi au numit-o pe Manda în consiliile de administrație ale unor societăți unde statul este acționar: ROMAERO, COMICEX, Electrica Muntenia Sud (unde a ocupat și funcția de director Divizia Juridic și managementul Participațiilor), Complexul Energetic Rovinari, Regia Națională a Pădurilor, AVAS.

 

În 2016 și 2017, Manda a fost subsecretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor, în urma unei decizii semnate de Dacian Cioloș. Anterior, fusese consiliera lui Gabriel Oprea în perioada în care acesta a ocupat funcția de ministru de Interne. Era văzută ca fiind foarte influentă la nivelul ministerului. I se spunea "șefa coloanelor lui Oprea", fiind cea care a avizat protocolul dintre Ministerul de Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind coloanele oficiale.

 

Astăzi, Maria Cristina Manda ocupă funcția de Consilier la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Privind însă la trecutul său și la mutarea dintr-o poziție cheie în alta, nu putem să nu ne întrebăm: cine o ține acum în brațe?