MENIU

Fed-ul american menţine drogul banilor ieftini

Fed-ul ar putea majora dobânda în decembrie

Rezerva Federală Fed a SUA a amânat modificarea ratei de dobândă, în şedinţa de miercuri 28 octombrie. Epoca banilor ieftini este aproape de final, dar o decizie în acest sens ar putea veni abia în decembrie.

Rezerva Federală a SUA a decis miercuri să nu majoreze dobânda de referinţă, care va rămâne în intervalul 0% şi 0,25 %, dar a anunţat că este deschisă ca în decembrie să înceapă o ajustare.

Într-un comunicat de presă, Fed a semnalat că recuperarea pieţei muncii şi-a mai revenit şi a subliniat că o creştere a dobânzii s-ar putea produce "la următoarea reuniune", prevăzută pentru luna decembrie, potrivit Capital.ro.

Decizia Fed-ului din decembrie ar marca „sfârşitul epocii banilor ieftini" şi reintrarea într-un ciclu de normalizare a pieţei banilor în SUA, potrivit analiştilor economici.

România va suferi, ca toate pieţele emergente, dar mai puţin decât cele mai multe dintre acestea, ca urmare a unei eventuale decizii a băncii centrale a SUA de creştere a dobânzii cheie la dolar.

Eventualul anunţ că FED va fi majorat rata de dobândă va duce aproape sigur în jos pieţele de acţiuni din întreaga lume, inclusiv din România.

Mai multe articole despre:
FED fed-ul american