MENIU

Fantoma geniului financiar al lui Vîntu continuă să bântuie pe holurile BNR căutând noi victime

BNR

Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a fost reţinut joi noapte de DNA, fiind acuzat că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu printr-un intermediar pentru a susţine printre membrii Guvernului numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

De asemenea, Olteanu ar fi primit, pentru partid, PNL, sprijin şi promovare în campanie electorală din 2008. Evenimentul s-ar fi petrecut în toamna lui 2008. Conform informaţiilor vehiculate pe piaţă, Olteanu, pe atunci preşedintele Camerei Deputaţilor şi important lider al PNL, ar fi recunoscut că s-a întâlnit cu Vîntu pe această temă, dar nu a luat niciun ban.

Este pentru prima dată când un oficial al Băncii Naţionale este reţinut.

BNR precizează că faptele s-au petrecut înainte ca Olteanu să ajungă viceguvernator, în toamna lui 2009, deci peste un an, deci nu are nicio legătură cu activitatea pe care a depus-o la bancă. Chiar şi aşa, BNR este lovită în plin, cel puţin ca şi imagine în ochii publicului.

 Până acum, Banca Naţională a fost ferită de astfel de implicaţii cu DNA, singurul caz în care numele Băncii şi al guvernatorului au ieşit în public a fost când în în acest an nora lui Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, a susţinut că socrul ei mergea la guvernator să discute despre telefoane la băncile comerciale pentru acordarea unor credite.

Istoria BNR cu Sorin Ovidiu Vîntu este mult mai lungă decât acest caz cu Bogdan Olteanu.

Prin 1997-1998-1999 Vîntu a făcut câteva razii prin managementul BNR de atunci recrutând câţiva directori şi chiar un viceguvernator cărora le-a vândut ideea de a crea un mare grup financiar românesc – Gelsor, având în spate banii de la FNI, un fond de investiţii care reuşea să aspire mii de români cărora le mărea săptămânal investiţia, aproape ca la Caritas.

Pe lista celor care s-au lăsat fermecaţi de Vîntu, dar mai ales de banii lui, s-au regăsit Vlad Soare, fost viceguvernator, Daniel Dăianu (acum membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale), George Mucibabici (acum şef la Deloitte România), Vasile Săvoiu, director în cadrul BNR sau Adrian Radu, şeful operaţiunilor financiare ale BNR.

Într-o Românie extrem de cenuşie la acea vreme, 10.000-20.000 de dolari pe lună, dacă nu chiar mai mult, daţi de Vîntu (din banii de la FNI) au constituit un puternic argumentde a lăsa o instituţie de stat pentru ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi o escrocherie.

De asemenea, Vîntu l-a convins pe Nicolae Văcăroiu, fost premier şi actual preşedinte al Curţii de Conturi, pe Florin Georgescu, fost ministru de Finanţe şi actualmente prim viceguvernator al BNR şi pe Corneliu Croitoru, fost viceguvernator al BNR (1990-1998) să vină în conducerea unei bănci – Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi să obţină autorizaţia de funcţionare pe baza renumelui lor, care prin faptul că erau şi politicieni (membri ai PSD) controlau Banca Naţională.

 Vîntu a declarat în chestionarul BNR de autorizare că banii pentru capitalul BID erau de la FNI, atunci un fond respectabil care îşi atrăgea investitorii prin celebra reclamă „Dormi liniştit, FNI lucrează pentru tine.”

Toate instituţiile financiare pe care le-a creat Vîntu şi unde era el în spate s-au prăbuşit peste ani lăsând în urmă mii de victime, dacă nu chiar sute de mii.

Citeşte mai multe pe Ziarul Financiar