MENIU

Facebook te plătește ca să te poată spiona mai bine

Într-o lume digitală, nu ne putem imagina viața fără internet. Totuși, folosirea acestuia vine cu un preț: datele despe noi. Nu e deloc surprinzător că Facebook vrea să știe cât mai multe despre tine. Aparent, rețeua este chiar dispusă să te plătească pentru a afla cum folosești telefonul.

Gigantul în tehnologie a lansat recent o aplicație care are un singur scop: să te studieze. Aplicația se numește Study și urmărește să-ți urmărească comportamentul de utilizare al internetului și al telefonului, dar îți oferă la schimb bani. Ca să poată participa, utilizatorii vor vedea o reclamă pe Facbook care le va oferi posibilitatea să se înscrie. Pentru a putea participa, vor trebui să dea click pe reclamă și să se înregistreze. Numai cei care se vor califica, vor fi îndrumați spre Google Play Store, ca să descarce aplicația Study.

Facebook spune că totul este extrem de transparent. Ne asigură că utilizatorii vor fi informați despre ce date va colecta mai exact despre ei. De asemenea, acestora le va fi comunicat și scopul pentru care informațiile vor fi utilizate. Astfel, utilizatorii vor putea alege dacă își doresc să participe sau nu.

Ce va afla aplicația Study despre tine? În primul rând, va știi ce aplicații ai instalat pe telefon, dar și cât timp petreci pe acestea. De asemenea, aplicația de la Facebook va știi și țara în care se te afli sau ce model de telefon și ce tip de rețea folosești. Pe de altă parte, rețeaua socială spune că nu va colecta informații personale precum nume de utilizator, parole și nici fotografii, videoclipuri sau mesaje.

Aceasta nu este prima dată când Facebook încearcă asta

Cei de la Facebook au mai făcut ceva similar în trecut. Situația a fost puțin diferită atunci, pentru că lucrurile nu au fost tocmai transparente și s-a lăsat cu un scandal destul de neplăcut pentru companie. Rețeaua socială a plătit tineri între 13 și 35 de ani cu o sumă de 20 de dolari pentru a-și instala o aplicație care avea cam același scop. Facebook Research colecta date legate de comportamentul de utilizare.

În această circumstanță, utilizatorii nu au fost conștienți cât de mult se băga Facebook în intimitatea lor.

Sursă

Mai multe articole despre:
aplicaţie spionaj date personale Facebook