MENIU

Expresiile feţei, interpretate de oamenii de ştiinţă

Expresia feţei transmite indicii non-verbale cu un rol important în relaţiile dintre oameni. Pe chip, se citesc stăriile afective şi activităţile cognitive, intenţiile, personalitatea şi psihicului unei persoane.

Expresiile feţei sunt date de poziţiile muşchilor din spatele tenului şi reprezintă o formă de comunicare nonverbală. Sunt valabile pentru oameni, dar şi pentru animale.

Indivizii pot adopta o anumită expresie voluntar sau involuntar! Oamenii de ştiinţă citaţi de jurnaliştii britanici de la The Telegraph au exemplificat în poze nu 6 emoţii, aşa cum se ştia, ci douăzeci şi una. Fotografiile aparţin Universităţii de Stat din Ohaio. Jurnaliştii britanici scriu că cele 6 emoţii de bază - şi anume furia, fericirea, tristeţea, frica, uimirea şi dezgustul- nu acoperă, în fapt, toată gama de stări pe care oamenii o pot exprima pe chip. Pe faţă, se pot citi şi sentimente combinate precum "cu tristeţe furios" sau " cu teamă supărat" sau "cu fericire dezgustat".

Studiul cercetătorilor din Ohaio îi poate ajuta pe medici să îmbunătăţească diagnosticul şi tratamentele tulburăruilor psihice, conform jurnaliştilor străini. Oamenii de ştiinţă mai cred că cele douzeci şi una de emoţii sunt exprimate pe chip la fel, de aproape oricine. Cel puţin în cultura americană. Există însă, controverse legate de universalitatea emoţiilor afişate pe chip. Unii specialişti spun că multe dintre expresiile faciale sunt înnăscute.

Opozanţii apreciează că acestea depind şi de situaţiile sociale create în jurul unor evenimente. Oamenii de ştiinţă au mers mai departe cu studiile şi au raspuns la intrebarea de ce suntem mai buni în a citi propriile emoţii comparativ cu a interpreta ceea ce vedem la cei din jur.

Studiile citate de jurnaliştii de la theguardian.com arată că folosim strategii diferite de recunoaştere în cazul nostru faţă de strategiile pe care le aplicăm cu alţii. Este o altă concluzia care ar putea ajuta în tulburări clinice asociate imaginii trupului precum bulimia sau anorexia.

Experţii susţin că oamenii culeg informaţii despre caractreisticile propriilor expresii şi mişcări fără să realizeze acest lucru. Or, în cazul prietenilor, de exemplu, procesul devine unul conştient, format. Există şi microexpresii. Psihologul american Paul Ekman le numeşte reacţii involuntare ale muşchilor feţei care au loc atunci când experimentăm diferite emoţii. Durata unei microexpresii ar fi extrem de scurtă: între 1/25 – 1/15 dintr-o secundă.

Microexpresiile au fost descoperite în 1966. Domeniul este unul de mare interes, mai ales în zilele noastre, în care omenirea pune tot mai mult accent pe limbajul trupului, pe interpretarea stărilor şi pe dezvoltarea personală.