MENIU

Experții chinezi au început testarea unui vaccin împotriva COVID-19 pe 108 voluntari din regiunea Wuhan

Testare vaccin impotriva COVID-19

China a început prima testare clinică a unui vaccin împotriva noului coronavirus, în contextul în care mai multe ţări fac eforturi pentru a descoperi un mijloc de a combate agentul patogen. Până în prezent, 108 voluntari, împărţiţi în trei grupuri, au primit, pe 20 martie, primele injecţii, informează Global Times.

Echipele de cercetare chineze au făcut apel la voluntari pentru prima faza a experimentului, demarată pe 17 martie, după ce au obținut aprobarea cu doar o zi inainte, respectiv pe 16 martie, la 19 ore după ce SUA a anunțat primele testări cu vaccin împotriva Covid-19 realizate la Seattle, pe 45 de voluntari adulţi.

Cei 108 voluntari au fost împărțiți în trei grupuri, care au primit doze diferite de vaccin. Unul dintre voluntari este Zhu Aobing, în vârstă de 28 de ani, lucrător în armată, care a primit prima doză a vaccinului pe data de 19 martie.

După ce a fost martor la moartea mamei prietenului său, infectată cu noul coronavirus, el a spus că vrea să găsească o modalitate de a-și ajuta orașul natal, Wuhan, în lupta cu COVID-19. "Când am auzit veștile bune că vaccinul nostru auto-dezvoltat intra în studii clinice, a fost ca o lumină care strălucește în orașul gri. Sper să asist la reușita acestui vaccin și să beneficieze toată lumea de acesta. Nu am avut nicio ezitare să mă înscriu," a declarat Zhu.

El a spus că voluntarii au fost selectați cu atenție și trebuie să fie supuși unor teste de sânge și examene fizice, inclusiv un tomograf, testarea acidului nucleic, exudat faringian, verificarea tensiunii arteriale, puls indicele de masă corporală. Istoricul medical și istoricul transfiilor de sânge au fost, de asemenea, înregistrate.

"Am auzit că peste 3.000 de voluntari s-au înscris, dar doar aproximativ 100 au primit vaccinul", a spus Chen Mengjiao, un alt voluntar din Wuhan.

Potrivit ptocedurilor, voluntarii au trebuit să-și dea acordul privind participarea la aceste testări experimentale și au fost informați despre toate riscurile posibile ce ar putea apărea pe parcurs. Procedura riguroasă și instrucțiunile detaliate i-au dat încredere lui Zhu.

"După vaccinare, temperatura fiecărei persoane este monitorizată 24/7 de către un dispozitiv atașat la axilă cu bandă adezivă, astfel încât cercetătorii au date în timp real", a spus, la randul sau, Chen.

Echipele de experți vor observa îndeaproape voluntarii în ziua vaccinului și post-vaccin, vor vizita participanții în ziua 3, ziua 7, ziua 10, ziua 14, ziua 28, în lunile 3 și 6, a mai spus Chen.

Cea mai mare voluntarilor sunt bărbați cu vârsta de peste 30 de ani, în timp ce este nevoie de voluntari de sex feminin sub 23 sau peste 55 de ani, a mai arătat Chen.

Unii voluntari au experimentat efectele secundare normale în urma unui vaccin, cum ar fi durerea și o creștere temporară a temperaturii corpului, a spus Zhu, desi el nu a avut efecte adverse.

Voluntarilor li se oferă mese nutritive speciale în fiecare zi și nu au voie să fumeze, să bea sau să iasă fără permisiune.

Ei se află în carantină pentru 14 zile într-o singură cameră, la un azil din Wuhan, și vor putea pleca atunci când vor fi depistați anticorpii împotriva virusului. Vor fi monitorizați însă timp de șase luni pentru posibile reacții adverse și vor fi prelevate period probe de sânge.

Cu excepția sumei de 800 de yuani (112,74 USD), sumă ce este platită pentru donația de sânge, voluntarii s-au alăturat acestui experiment fără rambursări suplimentare.

În prezent, mai bine de 20 de vaccinuri pentru COVID-19 sunt în curs de dezvoltare în conformitate cu reglementarile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Țările cu o puternică capacitate de cercetare și dezvoltare medicală, precum Germania și Japonia, au anunțat demarearea unor experimente in acest sens, dar SUA și China sunt singurele două care au demarat deja studiile clinice.

Este nevoie însă de cel puțin un an pentru a finaliza procedurile suplimentare înainte ca vaccinul să poată fi facut public, potrivit unui expert în imunologie din Beijing, care a cerut să rămână anonim. Dar unele componente ale sale pot fi disponibile pentru utilizare de urgență până la sfârșitul acestui an, a spus expertul.

În prezent, nu există niciun vaccin sau tratament aprobat contra noului coronavirus, care a ucis până peste 14.000 de oameni din întreaga lume.