MENIU

Un fermier român vrea să facă un EXPERIMENT SOCIAL: „Credeți că sunt prea visător?”

Un fermier din județul Bacău are o ofertă neobișnuită. Bărbatul oferă unei persoane fără posibilități financiare sau unei familii, chiar și cu copii, o gospodărie cu vaci și toate cele necesare.  

„Pentru că există un mit că în România există multă sărăcie, iar un proverb chinez zice că "unui flamand nu-i da în fiecare zi câte un pește, ci mai bine dă-i azi o undiță", m-am gândit să fac un experiment social, chiar dacă e pretențios spus. Pe scurt, plec de la premiza că în România populația rurală NEOCUPATĂ poate fi personificată printr-un personaj al lui Ion Creangă, leneșul care zice: "da' muiați is posmegii?" și își merită soarta. Căci cine-i capabil, chiar dacă nu deține personal un capital de producție mare (teren agricol, utilaje, animale), ori muncește sezonier prin Europa, ori și-a făcut deja un rost bun la el acasă. Sunt curios dacă mă înșel, adică dacă mai există în țară asta oameni săraci dar cu dorința și voință de a evolua, prin muncă cinstită și învățare.

Am cinci vaci tinere, gestante, un grajd cu pod și fânărie, stoc de furaje pentru iarna asta, camera îngrijitor, bucătărie, etc. Dacă știți pe cineva care este interesat de a prelua acest capital de producție, să-l gestioneze corect, în condițiile în care îi dau inclusiv subvențiile aferente celor cinci văcuțe și îi asigur desfacerea, la poarta fermei, pentru tot ce produce: lapte, viței, gunoi de grajd, la prețul pieței locale, vă rog să-l informați de această oportunitate. Pur și simplu îl împroprietaresc, însă nu cu documente, cel puțin nu din prima zi. Trebuie întâi să dovedească, prin fapte, că merită.

Mă ofer să-l învăț, dacă dorește, contabilitate primară, legislație specifică, operare pe calculator, pe scurt vreau să ajut un om de pe o poziție socială inferioară să devină un manager de fermă. Nu am nevoie de "cioban", de "văcar", ci de un om care vrea să învețe și să devină mai bun în domeniul zootehnic. Eu vreau să mă dedic mai mult și să devin mai bun în domeniul creșterii vacilor de carne, fiindcă am și 20 de capete de Angus, pe care nu pot să le exploatez corect din punct de vedere tehnologic, fiindcă sunt singur la muncă în toată exploatația și m-am gândit că, decât să dau cele cinci vaci la abator, mai bine ajut un om, sau chiar o familie cu copii, să poată trăi bine din muncă lor, cu mintea lor. Credeți că sunt prea visător?”, a scris Laurențiu Ichim, într-o postare pe grupul Fermierul român de pe Facebook.