MENIU

EXPERIMENT INEDIT. Efectele devastatoare pe care le poate avea o curea prea strânsă

O curea prea strânsă favorizează refluxul gastric

Obiceiul de a strânge prea tare cureaua în jurul taliei poate favoriza refluxul gastric - este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători scoțieni, care a realizat un experiment cel puțin instructiv pe un grup de circa 30 de voluntari.

Jumătate din ei aveau o circumferință a taliei normală, iar ceilalți peste normal. Niciunul nu suferea de reflux gastro-esofagian (RGE) sau de hernie hiatală (problemă de poziție a stomacului, care favorizează RGE). Voluntarii au înghițit un dispozitiv care a realizat prelevări gastrice, analizate înainte și după masă, iar participanții la experiment au purtat cureaua mai mult sau mai puțin strânsă, relatează passionsante.be, scrie Agerpres.

Rezultatele au arătat că o curea prea strânsă determină o deplasare a valvei (sfincterului) aflate între partea inferioară a esofagului și stomac, asociată cu refluxul gastro-esofagian. Când refluxul se produce frecvent și pe timp îndelungat pot apărea neplăceri (arsuri), precum și leziuni ale peretelui esofagului. Impactul curelei prea strânse este semnificativ în cazul obezității abdominale.

Tendința de a strânge prea tare cureaua 'are și consecințe asupra părții inferioare a corpului, putând provoca amorțirea picioarelor, semn al insuficienței venoase', încheie cercetătorii scoțieni.

Mai multe articole despre:
curea sănătate curea