MENIU

Examene fraudate la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti

Examene fraudate la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti
Examene fraudate la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti

Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti pare a fi decisă să-şi execute propria profesie. Ultimul scandal este legat de executorii judecătoreşti din instituţii de credit care au optat să îşi exercite profesia în formă liberală, adică executor judecătoresc în orice domeniu. Aceştia nu sunt lăsaţi să susţină examenul de definitivat înainte de a termina stagiatura, chiar dacă legea le permite acest lucru. Iar dacă ajung să dea totuşi examenul, nu trece oricine.

Pentru a trece de la funcţia de executor judecătoresc al unei instituții de credit la cea de executor sunt câţiva paşi de făcut. (CARTON) Se face o cerere către Ministerul Justiției. Acesta întocmeşte un referat după care se trimite propunerea motivată Consiliului Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești. Odată acceptate documentele, solicitantul devine stagiar. Iar la sfârşitul unei perioade de doi ani va susține un examen de definitivat.

Însă nu tuturor li se permite acest lucru. Motivul invocat de Uniunea Executorilor a ţinut de modul de calcul al perioadei de stagiatură. Chiar dacă legea sună altfel. Nu s-a rezolvat nimic până când nu a fost trimisă o petiție la Guvern.

Lăsați abia anul trecut să dea examenul, executorii judecătorești stagiari s-au lovit de altă problemă. Fraudarea acestuia. Din cele 27 de persoane care au susținut examenul, doar 7 au fost admise. Deși nu pare ceva ieșit din comun, printre cei respinși se numără persoane care nu au picat la nicio materie, ba mai mult au obținut și note mai mari decât cei care au fost admiși.

Din tabelul centralizator cu notele de la examene se observă cum una dintre persoane este ADMISĂ cu nota 7,64 iar alta, poziționată chiar deasupra celeilalte, este respinsă cu nota 8,19. Amândouă au obținut notă de trecere. Același lucru a pățit și ultima persoană din tabel care a picat cu nota 8 și 10 Iar exemplele pot continua.

În plus, nici grila de punctaj nu era tocmai corectă.

Claudiu Mardale, executor judecătoresc stagiar, spune: "aspectele pe care comisia considera de cuviinta sa le noteze nu aveau legatura cu subiectul respectiv si ca sa poti sa acoperi si aceste aspecte trebuia sa scrii intreaga lege . Noi am facut contestatii. Bineinteles contestatiile ne-au fost respinse. "

În consecință, o parte dintre stagiari au făcut sesizări atât la Direcția Națională Anticorupție cât și la Guvern. Nici un răspuns.

"UNEJ-ul tinde sa devina o casta. In anul 2010 s-a votat in cadrul UNEJ o hotarare prin care persoanele care doreau sa acceada in profesie prin examen si nu aveau o ruda in cadrul UNEJ trebuiau sa achite o taxa de examinare de 5.000 de euro" completeaza Claudiu Mardale.

Un alt scandal care a implicat breasla executorilor a vizat chestiunea retrocedărilor, în special la Timişoara. Executorii au fost acuzaţi de acţiuni ilegale, bazate pe acte ne-executorii. Surse oficiale afirmă că reţeaua beneficiază de susţinere serioasă, chiar din partea socrului premierului Victor Ponta, Ilie Sârbu. Printre acuzaţi a fost şi şeful camerei locale, Cristian Jurchescu dar şi şeful cel mare, Marius Crafcenco, acuzat şi el că nu a demarat controale la camera din Timişoara.

Contactați de Realitatea TV, reprezentanții uniunii executorilor nu au dorit să îşi exprime punctul de vedere.