MENIU

Evaziune fiscală de 2,9 miliarde lei în primele patru luni. Care sunt sectoarele păguboase

Anca Dragu

Evaziunea fiscală înregistrată în primele patru luni ale acestui an a atins 2,9 mililiarde lei, chiar dacă pierderea fiscală a fost redusă cu 569 milioane lei, a declarat ministrul Finanțelor Anca Dragu la Digi24.

Potrivit ministrului Finanțelor piuerderile au fost calculate cu ajutorul datelor primite de la SRI și Institutul Național de Statistică.

„Există evaluări cu privire la evaziunea fiscală, la economia subterană. Evaluările acestea sunt făcute, în special, de instituții care au această posibilitate și mă refer aici la INS (Institutul Național de Statistică n.r) și chiar SRI. În primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde lei. Avem măsuri asiguratorii de 1,68 miliarde lei, avem amenzi plus confiscări de 94 milioane lei aferente prejudiciilor anterioare. Avem o diminuare a pierderii fiscale de 569 milioane lei”, a precizat Dragu în cadrul emisiunii televizate.

Ministrul Finanțelor spune că sectoarele cu cea mai mare evaziune fiscală sunt tutun, alcool și petrol. „Noi, din încasările pe care le vedem și din estimări considerăm că acest proces a fost redus în timp, în special pe țigări. Am introdus aceste elemente de trasabilitate, la țigări de exemplu. Sunt multe măsuri care se iau. Poate nu sunt atât de spectaculoase”, a mai arătat Anca Dragu.