MENIU

Eugen Teodorovici anunță că bugetul ar putea ajunge marți la Guvern

<p>Eugen Teodorovici</p>

Bugetul ar putea ajunge marți la Guvern după ce legea a fost întârziată aproape trei luni. Problemele nu se termină aici. PSD a pierdut parlamentari, iar Opoziţia ar putea ataca legea la Curtea Constitituţională. În plus, și preşedintele poate refuza să promulge bugetul pentru 2019.

După mai multe amânări, ninistrul Finantelor Publice a anunţat că legea bugetului va fi adoptată marţi, în Guvern.

”Eu va prezint date foarte clare si luni si marți, când ne proppunem sa dam în guvern bugetul, și o sa vedeti de la 2016 an de an care e cresterea”, a declarat Eugen Teodorovici.

După ce Guvernul adoptă bugetul, parlamentarii se reunesc în comisii şi apoi în plenul comun pentru a dezbate si a vota legea. Coaliţia de guvernare va trebui să se mobilizeze pentru a trece în Parlament bugetul de stat. Va avea nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Sunt şanse mari de reuşită cu toate că PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor.

Opoziţia ia în calcul posibilitatea să atace la CCR legea bugetului de stat. Dacă CCR admite, bugetul se reîntoarce în Parlament. Un motiv de neconstitutionalitate ar putea fi neprecizarea sursei de finantare, spun constitutionaliştii.

”Nici acest buget nu respecta pactul fiscal, deficitul structural este cu 2% mai mare decat ar fi trebuit. Trebuie să fie aprobată propunerea mea şi apoi PNL va contesta după ce se aproba bugetul la Curtea Constitutionala. Este un act de responabilitate”, a declarat liberalul Florin Cîţu.

Şi Klaus Iohannis ar putea strica planurile Guvernului. Preşedintele poate să refuze să promulge legea şi să o retrimită în Parlament. Şeful statului nu a avut nicio reacţie cu privire la legea bugetului. PSD a găsit şi o explicaţie. „Este weekend, iar la munte încă e zăpadă pe pârtiile de schi”.

Mai multe articole despre:
Eugen Teodorovici Bugetul 2019