MENIU

EU avertizează Turcia: „Tendința autoritaristă îngreunează procesul de aderare”

Uniunea Europeană a lansat, marți, cea mai acerbă critică publică față de Turcia, de la lovitura de stat de anul trecut, declarând că nu pot exista progrese în ceea ce privește încercarea Ankarei de a se alătura blocului fără a pune capăt încălcărilor drepturilor omului.

După o întâlnire la Bruxelles între miniștrii de Externe și de Afaceri Europene ai Turciei, comisarul european care supraveghează discuțiile de aderare a declarat că este necesar să se observe „o inversare a tendinței” autoritariste.

„Drepturile omului, statul de drept, democrația, libertățile fundamentale, printre care libertatea presei, sunt toate cerințe imperative de bază pentru orice progres către Uniunea Europeană”, a declarat Johannes Hahn într-o conferință de presă comună, alături de diplomatul turc, Mevlut Cavusoglu, ministrul Afacerilor Europene, Omer Celik, și șeful politicii Externe a UE, Federica Mogherini.

În ciuda faptului că Mogherini a catalogat evenimentul drept o întâlnire constructivă și deschisă, tensiunile privind aspirațiile Turciei de a adera la UE au fost evidente, întrucât ambele părți au clamat în mod public asupra necesității de a deschise noi domenii sau capitole de negociere.

Cavusoglu a răspuns, de asemenea, criticii lui Mogherini și lui Hahn în legătură cu procesul unor jurnaliști de elită și despre arestarea a 10 activiști ai drepturilor omului, susținând că Blocul nu trebuie să fie indus în eroare de „pseudo-jurnaliștii care ajută activitățile teroriste”.

„Există acei jurnaliști, soldați, politicieni care au ajutat anul trecut tentativele de lovitură de stat. Aceștia trebuie să facă față sentințelor care se impun”, a spus Cavusoglu, citat de agenția Reuters.