MENIU

Ești concediat dacă spui așa ceva

Kaliningrad este o exclavă rusă de la Marea Baltică. Are 440.000 de locuitori și a fost fondată de nemți în 1255. La început, Kaliningrad a fost capitala Ordinului Teutonic, apoi a Principatului Prusiei. Dacă astăzi îi spui Königsberg, riști să fii concediat. Mai jos este explicația.

Königsberg a fost capitala Prusiei Răsăritene până în 1945. Aici s-a născut, a trăit și s-a stins filosoful Immanuel Kant, autorul Criticii Rațiunii Pure.

Orașul Königsberg a fost, însă, ocupat de ruși în anii '40. Königsberg a fost puternic afectat de atacul bombardierelor RAF (mai ales partea istorică) spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi smuls de fosta URSS ca pradă de război și redenumit Kaliningrad, în 1946. În plus, toți locuitorii nemți din oraș au fost expatriați în Germania, între 1945 și 1947, orașul fiind populat cu etnici ruși.

GSP a relatat o întâmplare recentă. Într-o cursă Aeroflot, pe direcția Moscova - Kaliningrad, o stewardesă a anunțat pasagerii să se pregătească de aterizarea la Königsberg.

Un călător a postat pe rețelele de socializare, vestea s-a dus mai departe, șefii companiei aeriene au aflat, iar acea însoțitoare de zbor a fost concediată, și asta numai pentru că a spus Königsberg în loc de Kaliningrad.