MENIU

Este România pregătită de CUTREMUR? Arafat confirmă cel mai NEGRU scenariu: Vom avea rezultate DEVASTATOARE dacă...

Scenariu bombă lansat de New York Times. Jurnaliştii americani spun că, dacă astăzi ar avea loc un cutremur, numărul imobilelor prăbușite și pierderile omenești ar fi "cel puțin la fel de mari ca cele din 1977". Radiografia a fost făcută în contextul cutremurului care a devastat Albania în luna noiembrie. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat care sunt riscurile, în acest moment, ca România să fie într-o astfel de situație.

"Ne-am pregătit foarte bine pe partea de intervenție, comparativ cu ce era înainte, și continuăm această pregătire. Numai că cea mai bună soluție ca să previi decesele este să rezolvi problema clădirilor care sunt cu risc seismic major. Asta este problema României, se pare că este și problema Bulgariei, e și problema care a fost în Albania. În unele țări, este problemă și cu clădirile nou construite, dacă nu s-au respectat codurile de construcție. În România, el (scenariul NYT, n.r.) ridică mai mult problema clădirilor vechi, care au fost supuse stresului unor cutremure înainte și care acum sunt cu riscul de a se prăbuși. Se știe de peste 300 de clădiri în București care au fost expertizate și ridică problema că multe nu sunt expertizate și s-ar putea să fie numărul mult mai mare și aici într-adevăr așa este", a explicat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

O soluție există, spune acesta, în consolidarea sau demolarea și reconstrucția clădirilor cu risc seismic.

"Soluția, din punctul meu de vedere, este creșterea acțiunilor de consolidare sau chiar de demolare și reconstrucție, unde trebuie și alocarea unor fonduri suficiente și bineînțeles legislația coerentă în acest sens, să nu mai poată nimeni să blocheze acțiunile de consolidare. Altfel, o să avem, într-adevăr, în cazul unui cutremur, o problemă majoră de foarte multe clădiri prăbușite, nu numai în București, poate și în alte orașe care sunt în zonă seismică, Iași, Galați Focșani, și vom avea rezultate devastatoare. Una este prevenirea pentru intervenție, alta este prevenirea. Prevenirea, chiar dacă este costisitoare, este cea mai bună soluție pentru a reduce riscul care nu poate fi redus 100%, dar care poate fi redus prin îmbunătățirea rezistenței clădirilor care sunt locuite, clădiri de birouri, școli", a explicat Arafat.

Cutremurul din 1977, cu efecte devastatoare pentru România, s-a produs la 4 martie și a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. A durat aproximativ 56 de secunde și a lăsat în urmă aproape 1.600 de victime, cele mai multe în București. La nivelul întregii țări, au fost peste 11.000 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.