MENIU

Escaladare diplomatică: Rusia expulzează diplomat moldovean ca represalii la o măsură similara luată de Chişinău

Escaladare diplomatică: Rusia expulzează diplomat moldovean. Foto: Profimedia

Relațiile diplomatice tensionate dintre Rusia și Republica Moldova au atins un punct critic, după ce un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non grata de către autoritățile ruse. Această măsură vine ca răspuns la decizia similară luată săptămâna trecută de autoritățile de la Chișinău, care au expulzat un diplomat rus.

Conform RIA Novosti, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darie, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest şi a fost înştiinţat despre măsura luată.

Cu această ocazie, Moscova şi-a exprimat protestul faţă de decizia autorităţilor moldovene de a interzice intrarea unei delegaţii ruse pentru a participa la cea de-a 34-a sesiune a Conferinţei Regionale pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care va fi găzduită de Chişinău între 14 şi 17 mai, notează agenţia de presă EFE.

Potrivit Moscovei, Chişinăul "abuzează în mod deliberat de statutul de ţară gazdă" a evenimentului şi "politizează" activităţile FAO.

Anca Alexandrescu dă cărțile pe față. Ce se ascunde în spatele întâlnirii lui Arafat cu un om de afaceri, la invitația Ambasadei Americane?

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul de Externe moldovean şi a fost înştiinţat că un angajat al ambasadei ruse a fost declarat persona non grata în Republica Moldova şi trebuie să părăsească teritoriul acesteia, scrie Agerpres.

Chişinăul a adoptat această măsură ca răspuns la decizia Rusiei de a deschide şase secţii de votare în Transnistria - unde Moscova menţine trupe - la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol.

Potrivit autorităţilor moldovene, acţiunile Moscovei au constituit o "nouă şi flagrantă încălcare a normelor dreptului internaţional".

Tiraspolul afirmă că aproximativ un sfert de milion de persoane cu paşapoarte ruseşti locuiesc pe teritoriul separatist, adică aproape jumătate din populaţia autoproclamatei republici.

Cât a ajuns să coste carnea de miel în piețe și magazine. Puțini români și-o mai permit

Conform datelor oficiale, peste 97% dintre locuitorii Transnistriei au susţinut realegerea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru al cincilea mandat.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a confirmat convocarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, la sediul MAE rus, informează NewsMaker.

"Diplomatul moldovean a fost informat referitor la declararea unui colaborator al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova persona non-grata pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar acesta urmează să revină în ţara noastră. MAE îşi exprimă regretul faţă de această decizie şi reiterează faptul că autorităţile Republicii Moldova întreprind toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova", au declarat reprezentanţii Chişinăului.

Cel mai sigur loc în autobuz, în caz de accident. Aici ai șanse mai mari să rămâi teafăr și să eviți răni majore