MENIU

Șerban Nicolae: Coruptia este o faptă care se pedepsește cu închisoarea și nu cu arestul preventiv

<p>Șerban Nicolae</p>

Senatorul social-democrat, Serban Nicolae, a confirmat, luni, că a inaintat o propunere legislativă care vizează o modificare a măsurilor preventive, respectiv arestarea preventivă numai în cazuri cu violență, în opinia sa, corupția fiind o faptă care se pedepsește cu închisoarea și nu cu arestul preventiv, potrivit HotNews.ro.

"Din punctul meu de vedere, coruptia este o fapta care se pedepseste cu inchisoarea si nu cu arestul preventiv. Pericolul concret pentru ordinea publica nu este dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea raspunderii prin pedeapsa. Arestarea preventiva nu este o pedeapsa si eu as astepta ca lumea sa inteleaga ca arestarea preventiva este o masura, asa cum o spune si textul, preventiva, care ar urma sa previna ceva; daca cineva comite o fapta de coruptie va fi pedepsit cu inchisoarea, nu cu arestarea preventiva", a afirmat Serban Nicolae, citat de Agerpres, dupa audierea sa la Parchetul General, ca martor, in dosarul de santaj la adresa senatorului Gabriela Firea.

În acest context, Șerban Nicolae a subliniat că propunerea nu are nicio legatură cu parlamentarii, textul urmând să fie aplicat, în egală măsură, și unei persoane care a furat o găină, și unui ministru care a comis un act de corupție, în exercitarea funcției, precum și a oricărei alte persoane.

"Presa va fi de fata maine la Comisia juridica atunci cand se va dezbate propunerea legislativa. In esenta e vorba de unele corectii aduse masurilor preventive, una legata de controlul judiciar, asa cum a spus Curtea Constitutionala, dar care a fost remediata partial de Guvern, cu privire la durata masurii si in ceea ce priveste chestiunea arestarii preventive pe care eu o apreciez ca fiind in doua forme, respectiv arestul la domiciliu si arestul sever', a spus Serban Nicolae.

Totodată, senatorul a afirmat ca pericolul concret pentru ordinea publica este resimtit atunci cand este vorba de acte de violenta, atunci cand e vorba de acte care pun in pericol siguranta statului sau cand este vorba despre recidivisti.

"Daca va trece aceasta initiativa, eu sper ca politicienii sa nu mai comita fapte penale, nu ca sa fie in catuse sau sa fie in arest preventiv. In asemenea situatii, nu e vorba de pericol concret pentru ordinea publica si cel mai bun exemplu l-am dat atunci cand e vorba de persoane cercetate pentru fapte de coruptie si in prezenta carora nici dumneavoastra si niciun cetatean de pe strada nu resimte stare de pericol", a explicat Serban Nicolae.

Pe de altă parte, întrebat daca are sprijin in interiorul partidului pentru acest demers, senatorul PSD a afirmat ca nu a discutat cu colegii sai si ca initiativa nu reprezinta un act politic.

 

PSD, proiect de lege prin care vrea să îi scape pe corupți de cătușe și de mandatul de aducere

 

 

Un grup de senatori PSD pregateste modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. In schimb, se introduce o noua institutie juridica, asa numitul "arest sever", insa masura se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare. HotNews.ro a intrat in posesia propunerilor de modificare a Codului de Procedura Penala elaborate deja intr-un proiect de lege.

Proiectul de lege prevede intai de toate modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedura penala si nu a fost depus inca in Parlament. Modificarile incep cu articolul 202, referitor la "scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive." Potrivit initiatorilor, arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestestul sever, este un concept nou introdus, care nu exista in vechiul Cod de Procedura Penala. La art. 208, se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:

"(5) Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse. (6) Masurile luate fata de inculpatul retinut ori arestat, in vederea deplasarii in spatiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223".