MENIU

EMA: Reacții cu potențiale efecte adverse la vaccinul Novavax COVID-19 - Recomandare urgentă

EMA: Reacții cu potențiale efecte adverse la vaccinul Novavax COVID-19 - Recomandare urgentă

Vaccinul Novavax anti-COVID-19 fabricat în Statele Unite ar trebui să includă efecte secundare importante, a anunțat Agenția Europeană a Medicamentului. Vaccinul nu a fost dezvoltat pe baza tehnologiei ARN mesager, ci pe cea clasică.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă ca vaccinul anti-COVID-19 produs de Novavax (Nuvaxovid) să includă un avertisment referitor la două afecţiuni inflamatorii cardiace, pe baza unui număr mic de cazuri raportate.

Este vorba de miocardită şi pericardită, care ar trebui incluse ca noi efecte secundare în informaţiile referitoare la acest vaccin - Nuvaxovid, potrivit EMA, relatează Reuters.

EMA a solicitat și ca producătorul american de medicamente să ofere informaţii suplimentare asupra riscului producerii acestor efecte secundare.

Luna trecută, EMA a identificat reacţii alergice severe ca potenţiale efecte secundare ale acestui vaccin.

Pe 14 iulie, EMA a anunțat că au fost identificate reacțiile alergice severe ca potențiale efecte secundare ale vaccinului COVID-19 de la Novavax Inc (NVAX.O). Anunțul a venit în ziua în care vaccinul a fost autorizat de autoritățile de reglementare din SUA, iar eticheta produsului său din Statele Unite avertizează împotriva administrării vaccinului persoanelor cu antecedente de reacții alergice la oricare din componentele vaccinului. 

EMA a anunțat atunci că va actualiza informațiile în legătură cu o senzație neobișnuită pe piele ca un nou efect secundar.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, până acum o lună, până pe 14 iulie, fuseseră administrate în Europa doar 250.000 de doze de vaccin COVID de la Novavax, Nuvaxovid, au fost administrate în Europa până acum de la lansarea sa în decembrie.

Novavax a sperat că cei care nu au dorit să folosească vaccinurile Pfizer şi Moderna - care se bazează pe tehnologia ARN Mesager - vor prefera produsul său întrucât are la bază o tehnologie utilizată timp de decenii pentru combaterea bolilor, printre care hepatita B şi gripa.