MENIU

ELICOPTER PRĂBUŞIT. Raed Arafat: "Nu se putea interveni mai repede"

<p>Raed Arafat: Am fost alertaţi t&acirc;rziu privind dispariţia avionului. Căutările continuă</p>

Nu se putea interveni pe repede de atât. Este declaraţia făcută de Raed Arafat cu privire la tragedia de ieri de pe Lacul Siutghiol din Constanţa. Un echipaj SMURD a murit după ce elicoperul în care se aflau s-a prăbuşit.

Raed Arafat: "Nu exista mai repede de atât să intervenim în condiţiile organizării pe care le avem, care este o organizare care a permis ca în 16 minute să ai toate echipele de intervenţie la faţa locului. Noi avem apelul la 16.11 şi la si 16.30 deja era toată lumea acolo".

Chiar dacă ar fi fost scoase mai repede din apă, nu se ştie dacă cei patru membri ai echipajului SMURD ar fi putut fi salvaţi, susţine Raed Arafat.

"Sunteţi convinsă că aceste patru persoane puteau fi salvate imediat? Sunt primul care îşi dorea să fie salvate...eu nu sunt sigur. Au fost găsite sub apă, de scafandrii, care lucrează în condiţii extrem de grele, în condiţiile de ieri. În altă ţară se ajungea să se spună, poate, continuăm operaţiunile mâine", a explicat Arafat.

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare susţine că cei patru ar fi putut fi salvaţi dacă ar fi fost anunţaţi.

Iulian Creţu: Noi avem pe Siutghiol o şalupă de intervenţie. Nu nu ne-a chemat nimeni acolo, nu am fost alarmati deloc. Suntem arondati la 112 dar pe partea maritima, prin centrul maritim de coordonare din cadrul autoritatii navale maritime, nu si pe lacuri. Acolo raspunde capitania in zona careia s-a intamplat evenimentul".

Raed Arafat are o altă variantă.

"Şalupa are program de lucru până la sf sezonului. La sfârşitul sezonului 15 sept – 1 oct, şalupa intră în conservare. Dar care de data asta nefiind scoasă la conservare, fiind încă pe mal, omul care operează, din propria iniţiativă a venit şi a participat. Nu au fost anunţaţi, pentru că din momentul în care este cunoscut că această şalupă începând cu data cutare este la conservare ea este scoasă din resursele de intervenţie".

După 12 ore de căutări şi bâlbe, şefii instituţiilor implicate în anchetă, refuză acum să ofere orice fel de informaţii.