MENIU

Șeful Corpului de control al premierului: Încercăm să aflăm de ce Hexi Pharma era un actor important

Șeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea, a declarat joi că, în ceea ce privește situația dezinfectanților folosiți în spitale, acțiunea susținută de Guvern urmărește aflarea unor elemente comune ale unor achiziții, pentru a afla de ce compania Hexi Pharma era un "actor important" pe piață.

"Nu putem să facem verificări în toate spitalele din România, sunt 400 de spitale. Acțiunea este începută cu ceva vreme în urmă. În măsura în care au apărut informații noi în ultima vreme, concentrarea noastră este în acest moment pe modul în care se făceau achizițiile, dar, repet, nu luat pe fiecare spital și fiecare achiziție în parte, ci cum a ajuns această companie Hexi Pharma să dețină o poziție importantă în piață. Asta încercăm să aflăm, elementele comune ale unor achiziții. Vom face un eșantion de unități medicale cât mai reprezentative care să ne permită să ne facem o imagine, să avem concluzii de ce Hexi Pharma era un actor atât de important, pe datele noastre avea undeva aproape jumătate din piața totală de dezinfectanți, spre 40%", a afirmat Valentin Mircea la Digi 24, potrivit Agerpres.

Cât privește anumite informații apărute în media potrivit cărora Hexi Pharma ar fi fost implicată în trucarea unor licitații, șeful Corpului de control al Guvernului a spus că se fac verificări.

"Noi încercăm să vedem dacă un astfel de scenariu s-a întâmplat, asta vom face verificând un număr de documente de achiziție", a precizat Valentin Mircea.

Potrivit acestuia, Corpul de control lucrează în acest caz cu Ministerul Sănătății.

Întrebat dacă se bazează și pe informări din partea SRI, el a spus: "Nu vă pot comenta acest aspect. (...) Aceste comunicări din partea SRI nu pot fi făcute publice. (...) Avem surse din toate părțile, inclusiv de la SRI".

Luni, Corpul de control al premierului a solicitat celor care dețin informații pentru clarificarea situației dezinfectanților folosiți în spitale să le pună la dispoziția acestei instituții, pe adresa de e-mail informatii@control.ro.

"În vederea clarificării situației dezinfectanților medicali, aflată în atenția Corpului de control al primului ministru, puteți trimite orice informații utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, însoțite, în măsura posibilă, de elemente de suport pentru aceste informații și de datele dumneavoastră de contact", se preciza, luni, într-o postare pe pagina de Facebook a Corpului de control.

Conducerea Corpului de control al primului ministru a participat sâmbătă la Palatul Victoria la un comandament convocat de premierul Dacian Cioloș, la care au mai fost prezenți responsabili din Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne și ai Cancelariei primului-ministru pe tema situației din sănătate.

Mai multe articole despre:
corpul de control hexi pharma dezinfectanţi