MENIU

Cea mai mare invazie de bani din istoria Europei: aproape 1.200 miliarde de euro

S-a pornit tsunami-ul de euro

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a anunțat joi planul de redresare economică a Europei: este vorba de injectarea a aproape 1.200 de miliarde de euro în economie, măsură fără precedent pe bătrânul continent, similară celei luate de FED-ul american după criza financiară din 2008.

Anunțul făcut de Mario Draghi depășește așteptările analiștilor economici care vorbeau inițial de o sumă mai mică injectată în piață. Este vorba, practic, de cea mai mare "invazie" de bani din istoria Europei.

Preşedintele BCE, italianul şcolit pe Wall Street, Mario Draghi, a anunţat că instituţia sa va cumpăra obligaţiuni emise de statele zonei euro în valoare de 1.140 miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe lună începând cu martie.

Decizia este considerată ca arma supremă a zonei euro în lupta cu deflaţia şi cu anemia economiei, scrie Ziarul Financiar.

Măsura va fi implementată începând cu 1 martie, iar efectele se vor întinde nu doar asupra zonei euro, ci și în economiile emergente ale Europei, afectând pozitiv economia României.

Planul de injectare masivă de capital în economia europeană va fi derulat până în septembrie 2016.

ZI ISTORICĂ pentru Europa. BCE ar putea arunca astăzi „bomba nucleară" în euro

Decizia BCE de a injecta aproape 1.200 miliarde de euro în economie reflectă determinarea Preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a opri ameninţarea deflaţiei şi de a pune economia celor 19 state din zona euro înapoi pe calea spre creştere economică.

Care vor fi efectele asupra economiei României

În situaţia în care noile măsuri vor duce la "ancorarea din nou" a inflaţiei din zona euro, economiile emergente din Europa vor avea şi ele de câştigat, a spus Lagarde."Pieţele emergente din Europa vor beneficia de pe urma unei creşteri economice mai mari în zona euro, precum şi de existenţa mai multor locuri de muncă, deoarece jumătate din schimburile comerciale ale acestor state se realizează cu economiile din zona euro", potrivit șefului FMI, Christine Lagarde.

Prezent la forum, fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers a declarat că este în favoarea relaxării cantitative în Europa.

În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Rezervei Federale (Fed) de majora dobânda de politică monetară, Lagarde a estimat că operaţiunea va avea loc spre jumătatea anului, relatează Bloomberg.

Potrivit directorului Trezoreriei din Ministerul Finanţelor, Ştefan Nanu, noile măsuri de relaxare monetară cantitativă din partea BCE vor avea un efect pozitiv pentru programul de împrumut al României pe pieţele internaţionale, în timp ce eventuala majorare a dobânzii din partea Fed nu va afecta randamentele pe termen lung.

Şeful Trezoreriei crede că atât o nouă relaxare monetară cantitativă din partea BCE, cât şi o majorare a dobânzii de politică monetară în SUA, au fost deja incluse în preţurile cotate de investitori, inclusiv pentru eurobondurile rormâneşti.

 

 

Mai multe articole despre:
BCE mario draghi