MENIU

Efectele neştiute ale ţigărilor electronice asupra inimii

Efectele neştiute ale ţigărilor electronice asupra inimii

Tigarile electronice sunt considerate de multi fumatori o alternativa sanatoasa la clasicele tigari. Iata ca nu este deloc asa si chiar fumatorii cunosc asta! Noi studii prezentate in cadrul Sesiunii stiintifice din 2017 organizata de Asociatia Americana a Inimii (AHA) in Anaheim, California, Statele Unite, au aratat ca tigarile electronice pot afecta frecventa cardiaca si functia cardiovasculara.

Sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) precum tigarile electronice afecteaza frecventa cardiaca si functia cardiovasculara in cazul soarecilor, scrie Agerpres. Pe langa nicotina, tigarile electronice contin in general propilen glicol si/sau glicerina vegetala, utilizata de obicei in lotiunile de piele utilizare pentru mentinerea hidratarii dermei sau ca aditiv alimentar, insa efectele incalzirii si inhalarii acestor substante sunt necunoscute.

In cadrul acestui studiu finantat de institutele nationale de sanatate din Statele Unite, oamenii de stiinta au analizat pe soareci efectele asupra sistemului cardiovascular ale aerosolilor emisi de tigarile electronice, in comparatie cu tigarile traditionale. Ei au descoperit ca expunerea la aerosoli ENDS si fumul provenit de la tigarile electronice au scazut rapid frecventa cardiaca (bradicardie) in cazul soarecilor.

Aceste descoperiri sugereaza ca expunerea la aerosoli produsi de ENDS poate declansa efecte cardiovasculare si poate creste riscul de aparitie a aritmiei - bataile neregulate ale inimii - si a afectiunilor cardiace.