MENIU

Efectele dramatice ale falimentului Astra: scumpeşte RCA şi aruncă în haos piaţă asigurărilor

<p>Astra Asigurări </p>

Falimentul celei mai mari firme de asigurări din România va provoca dezastru pe tot lanţul clienţilor, fie că vorbim de posesori de poliţe RCA, firme sau service-uri auto.

Faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a promovat în Parlament o lege (adoptată în trei săptămâni!) prin care despăgubirile din partea asigurătorilor falimentari se reduc la maximum 100.000 de euro denotă premeditare în falimentarea Astra.

Poliţele RCA se vor scumpi, alţi doi asigurători riscă falimentul în scurt timp, iar service-urile auto slab capitalizate vor trage oblonul, deoarece nu vor mai putea obţine în timp util contravaloarea RCA de la Astra.

Directorul general al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, estimează că prăbuşirea Astra va genera o criză fără precedent pe piaţă asigurărilor auto din România.

El ne-a declarat că mari companii de stat, printre care CNADNR, TAROM etc., precum şi numeroase instituţii publice vor suferi pierderi uriaşe, în urmă falimentului celui mai mare (însă nu şi cel mai valoros) asigurător din România.

Credem, scrie ştiripesurse.ro – ba, chiar avem convingerea – că prabusirea Astra a fost premeditată şi a fost efectuată prin complicitatea tuturor decidenţilor pe această linie: ASF (care a propus un act normativ de limitare la 100.000 de euro a despăgubirilor plătibile de asigurătorii falimentari), Parlamentul României (care a adoptat suspect de rapid proiectul şefului ASF, Mişu Negriţoiu) şi Preşedinţia României (care a promulgat legea, deşi a primit mai multe memorii argumentate de experţi, prin care se cerea retrimiterea actului normativ la Parlament).

Efectele vor fi catastrofale pentru majoritatea românilor, fie ei posesori de poliţe RCA sau patroni de firme sau service-uri auto.

Efecte dezastruase pentru populaţie şi firme

Cristian Muntean a precizat, pentru sursa citată, că, în perioada imediat următoare, piaţa asigurărilor auto va fi răvăşită de următoarele efecte ale falimentului Astra:

1. Statul român este principalul perdant, societatea de asigurări Astra fiind abonată la contractele cu instituţiile statului român. De exemplu CNADNR va primi 100.000 de euro, în loc de 21 de milioane de euro. Aceeaşi despăgubire se va acorda şi pentru flota TAROM şi alte flote asigurate la Astra, indiferent de suma asigurată din poliţele de asigurare.

2. Vor fi afectate financiar şi alte societăţi de asigurări cărora Astra le datora milioane de euro. Aceste firme vor avea probleme financiare de solvabilitate, fiind obligate să-şi majoreze capitalul social, iar costurile vor fi transferate către consumator.

3. Multe service-uri auto vor intră în faliment pentru că înregistrează sume restante importante la societatea Astra.

4. Mari probleme în recuperarea banilor pentru păgubiţii şi asiguraţii societăţii Astra Asigurări. Aceştia trebuie să înceapă de urgenţă procedura stufoasă de recuperare a despăgubirilor către Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Plata efectivă a despăgubirii va fi efectuată cu mare întârziere, abia peste un an în cel mai bun caz. Reamintim însă că, de exemplu, după falimentul societăţii Metropol, păgubiţii societăţii au primit despăgubirile abia după cinci ani.

5. Toate asigurările, inclusiv poliţele RCA, se vor scumpi. Şeful ASSAI susţine că acest lucru se va întâmpla deoarece:

A. Reasiguratorii externi vor considera că piaţa românească este nesigură şi vor majora preţul reasigurării. Asiguratorii români vor cumpăra reasigurarea la un preţ crescut, iar această majorare se va regăsi în costul tuturor claselor de asigurări.

B. Fondul de garantare îşi va epuiza în proporţie de peste 80% resursele. Sumele cheltuite cu falimentul Astra vor trebui acoperite prin contribuţia celorlalţi asigurători la acest fond. ASF îi va obligă pe ceilalţi asigurători să crească valoarea procentuală a contribuţiei, iar majorarea se va regăsi în costul primelor de asigurare.