MENIU

Efectele alăptării. Puțini știu asta

Războiul alăptării la sân, în care au fost angrenate energii incredibile pe întreg globul, inclusiv în România, primeşte un bobârnac din partea UNICEF.

Organizaţia a decretat începând cu 1 august Săptămâna mondială a Alăptării la sân. Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Copii, Christophe Boulierac, 77 de milioane de nou-nascuti, aproximativ jumatate din totalul copiilor care vin pe lume anual in intreaga lume, nu sunt hrăniți la sân în prima oră de la naștere. Ei sunt lipsiţi astfel de substanțe nutritive esențiale, anticorpi și contactul cu pielea mamei.

Copiii care nu primesc lapte matern au de 7 ori mai mare riscul de a muri în urma unor infecții decât cei care au fost alăptaţi. Medicii americani consideră că hrănirea bebeluşului la sân are câteva zeci de beneficii atât pentru mamă, cât şi pentru copil. De pildă, o incidenţa mică de pneumonie, răceli și infecții gastro-intestinale cum ar fi diareea. Alăptarea reduce riscul său de a dezvolta afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat de tip I, boala celiaca si boala lui Crohn. Femeile care alăptează au un risc mai mic de osteoporoza post - menopauză, deoarece corpul lor absoarbe calciu mult mai eficient.

Alaptarea scade la jumătate riscul apariţiei sindromului de moarte subita infantilă, reduce probabilitatea obezităţii copilului şi ajută mama să ardă 500 de calorii pe zi. Pe urmă, alăptarea ajută la eliberarea oxitocinei, hormonul ataşamentului, reduce posibilitatea unor hemoragii şi ajută uterul să-şi revină mai repede. De asemenea, reduce riscul bebelusului de a face cancer în timpul copilariei, dar şi pe al mamei de a dezvolta cancer de san si ovarian.

Laptele matern este mult mai săţios, conţine proteine vitale pentru bebeluş, zaharuri benefice şi este mai uşor de digerat. În plus, anticorpii copiilor alăptați au un răspuns mai bun la vaccinuri. Ei se vor îmbolnăvi mai rar, deci mamele vor lipsi mai puţin de la serviciu. Pe urmă, este şi mai ieftin.

Potrivit unui studiu publicat in revista Pediatrics, în SUA s-ar economisi aproximativ 13 miliarde de dolari pe an din costurile medicale daca 90 la suta din femei ar alăpta cel puțin șase luni. Şi încă ceva: vacile crescute pentru lapte formulă sunt un factor care contribuie semnificativ la încălzirea globală, deoarece eliberează cantităţi mari de metan. 

 
Mai multe articole despre:
alăptare fresh refresh