MENIU

Efecte adverse ale vitaminei C. Aceasta este doza recomandată

<p>Efecte adverse ale vitaminei C. Aceasta este doza recomandată</p>

Despre vitamina C se spune adesea că nu are reacţii adverse şi că oricât de multă ai luat, surplusul se elimină. Lucrurile nu stau chiar aşa. Organismul ia cea mai mare parte din vitamina C din fructe şi legume, dar câteodată sunt situaţii - scorbut, răceli, gripă, anemie, etc - în care trebuie să apelăm la suplimentele din farmacii.

Din alimentaţie este aproape imposibil să se facă exces de vitamina C, dar când vorbim de administrarea de suplimentele cu vitamina C situaţia se schimbă.

În mod normal organismul unui adult are nevoie de 75 - 90 mg vitamina C/zi, iar limita maximă admisă, în conformitate cu The Merck Manuals Online Medical Library, este de 2000 mg/zi (2g), ceea ce înseamnă că atunci când se trece de această valoare se poate vorbi de supradozaj, potrivit bzi.ro.

Efecte adverse ale vitaminei C:

1. Efectul diuretic

2. Pietre la rinichi

3. Probleme gastro-intestinale

4. Migrene şi dureri de cap

5. Hemocromatoză

Alte reacţii adverse

Vitamina C poate interacţiona cu unele medicamente, cum ar fi: antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Aceasta pot cauza deficit de vitamina C în organism. Deoarece vitamina C favorizează absorbţia de fier şi aluminiu, se pot agrava efectele secundare ale unor medicamente, cum ar fi antiacidele (conţin săruri de aluminiu).