MENIU

Efect IREVERSIBIL al încălzirii globale: Nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului

Nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului

Oamenii de știință atrag un semnal de alarmă privind topirea calotei glaciare în Groenlanda. Potrivit acestora, fenomenul este ireparabil, ”chiar dacă încălzirea globală se va opri astăzi”. Calota glaciară va continua să se micșoreze întrucât ninsorile nu mai compensează pierderea de gheață.

”Ghețarii Groenlandei au trecut într-un fel de un punct de neîntoarcere, în condițiile în care ninsorile care reînnoiesc calota în fiecare an nu mai pot contrabalansa gheața care se topește și curge spre ocean”, se arată într-un studiu al Universității de Stat din Ohio, publicat de revista Communications Earth and Environment. ”Gheața din Groenlanda pierde masă într-un ritm accelerat în secolul XXI, ceea ce îl face cel mai mare contribuitor la creșterea nivelului mării”, transmit oamenii de știință. 
 
Interesul pentru această regiune a luat amploare în condițiile în care se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Această insulă, de două milioane de km2, mărginită trei sferturi de apele Oceanului Arctic, este acoperită cu 85% de gheață.

În urma analizei datelor din ultimii 40 de ani, oamenii de știință au observat că, în anii \"80 și \"90, calota de gheață a pierdut aproximativ 450 de gigatone (450 de miliarde de tone) de gheață pe an, dar a fost înlocuită de ninsori. Din anul 2000 însă, topirea s-a accelerat, urcând la 500 de gigatone, nemaifiind compensată de ninsori.

Un alt studiu recent, realizat de Universitatea din Lincoln, până în anul 2100 este de așteptat ca gheața care se topește în Groenlanda să contribuie cu 10 până la 12 cm la creșterea nivelului mării. Intergovernmental Panel on Climate Change estimează că nivelul mării va crește cu 60 de centimetri până la sfârșitul secolului. Topirea calotei este și un factor al încălzirii globale. Când gheața se topește, aceasta este înlocuită de ocean, care reflectă mai puțin din razele soarelui și le absoarbe, accelerând dezghețul, notează hotnews.

Mai multe articole despre:
incalzirea globala nivelul marii groenlanda