MENIU

Șefa FMI avertizează Grecia: Răbdarea noastră se apropie de final

Șefa FMI și Varoufakis, ministrul de Finanțe al Greciei

Grecia trebuie să pună în practică reformele promise şi să evite intrarea în incapacitate de plată, a declarat directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, care a avertizat că răbdarea creditorilor externi în ceea ce priveşte acţiunile guvernului de la Atena se apropie de final.

Directorul FMI a avertizat că răbdarea creditorilor internaţionali ai Greciei faţă de guvernul format de partidul de extremă stânga Syriza se apropie de sfârşit, iar luna de miere se va încheia în curând, scrie ZF.ro.

"Ce trebuie să se întâmple acum este ca guvernul de la Atena, care are anumite viziuni politice, să livreze măsurile, instrumentele, reformele prin care să atingă obiectivele convenite de Grecia alături de comunitatea internaţională: restabilirea echilibrului, îmbunătăţirea economiei şi să ne asigurăm că, într-una dintre aceste zile, Grecia va reaccesa pieţele financiare de una singură, fără sprijin", a declarat Lagarde într-un interviu pentru Financial Times.

De asemenea, Lagarde a afirmat că guvernul trebuie să lase politica deoparte şi să ducă la îndeplinire reformele promise.

Directorul FMI a avut o întrevedere cu ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis în timpul întâlnirilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale desfăşurate săptămâna trecută la Washington, în SUA.

Declaraţiile lui Lagarde vin în contextul în care preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia.

Grecia a reluat sâmbătă discuţiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie să le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din împrumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE şi BCE. Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro se întrunesc vineri într-o şedinţă, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei.

Mai multe articole despre:
Grecia FMI acord FMI