MENIU

Eduard Hellvig, directorul SRI: Serviciul secret nu e secretos, parteneriatul cu SUA, prioritar

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, a susținut un discurs cu ocazia deschiderii anului universitar al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din Cluj, în care a punctat principalele nevoi ale instituției pe care o conduce și ale României, astfel încât să fim la nivel cu partenerii de peste hotare.

Eduard Hellvig a susținut că Europa și, automat, România trec printr-o perioadă nefastă, care poate crea un impact grav în viitor.

“Traversăm o etapă istorică al cărei cuvânt de ordine este criza. Fie că e vorba de crize doar aparent abstracte, dar cu un grav impact pe termen mediu şi lung – cum sunt criza energetică ori demografică. Această aglomerare de pusee critice propagă, la nivel global, o tensiune fără precedent în ultimele decenii”, a spus directorul SRI.

“Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor”, a continuat Hellvig.

Totodată, acesta a subliniat că este vitală existența unui parteneriat între comunitatea de informații și societatea românească, explicând că prin acest parteneriat între stat și cetățeni se vor gestiona adecvat riscurile atipice cu care se confruntă țara noastră.

Eduard Hellvig a vorbit și de transparența pe care a promis-o în cazul SRI atunci când a preluat conducerea instituției.

“Într-o societate deschisă, axată pe aceste coordonate, serviciu secret nu înseamnă secretos. Se impune o mai bună comunicare publică, drept bază a încrederii cetăţenilor în determinarea comunităţii de informaţii de a apăra, în cadrul inviolabil al valorilor democratice, securitatea cetăţeanului – ca o coordonată fundamentală a siguranţei naţionale”, a explicat acesta.

În acest context, Eduard Hellvig a arătat că “SRI a cunoscut, în anii tranziţiei româneşti, o transformare instituţională care l-a adus la nivelul standardelor de performanţă ale serviciilor occidentale de informaţii. Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică”.

În încheiere, directorul SRI a explicat că una din prioritățile mandatului său este consolidarea cooperării în cadrul parteneriatului strategic cu Statele unite și cu aliații din comunitatea euro-atlantică de informații.

Mai multe articole despre:
SRI Eduard Hellvig declaratii hellvig