MENIU

Ședințe gratuite la psiholog. De când pot românii beneficia de ele

<p>Ședințe gratuite la psiholog. De c&acirc;nd pot rom&acirc;nii beneficia de ele</p>

Unul din zece români suferă de depresie, potrivit estimărilor. Vestea bună este că, începând din această lună, pacienţii asiguraţi vor putea beneficia de consiliere psihologică gratuită. Pe de altă parte, vestea proastă este că doar trei ședințe, prescrise de medicul specialist, sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acestea fiind, însă, insuficiente pentru a trata problemele pacienţilor, susţin psihologii.

Specialiştii trag un semnal de alarmă, în condițiile în care din ce în ce mai mulţi români suferă de tulburări psihice. Femeile sunt cele care sunt diagnosticate în special cu depresie, spun psihologii.

Reporter: De ce sunteţi tristă, doamnă?

Pentru că fata mea nu mai are serviciu, de asta. Avea servici foarte bun şi acum nu mai are. Sunt foarte deprimată. 

Această femeie şi ceilalţi români asiguraţi pot merge acum gratuit la psiholog. Pentru a beneficia de consiliere, trebuie să treceţi întâi pe la medicul de familie, care vă va trimite la psihiatru, dacă în ultima vreme aţi fost melancolic sau aţi simţit că nu aţi mai făcut faţă sarcinilor zilnice. Psihiatrul va încerca să afle cât de dese sunt aceste stări şi, dacă e cazul, vă va trimite la psiholog.

De asemenea, trimiterile către psiholog pot fi făcute şi de către oncologi, neurologi sau gastroenterologi.

Trebuie precizat că nu doar adulţii pot merge gratuit la psiholog, ci şi copiii. Numărul celor care se confruntă cu probleme psihice este, de asemenea, în creștere.

"Se datorează unei comunicări deficitare între părinţi şi copii şi între copil şi şcoală, se datorează unor cerinţe excesive pe care părintele le pune în cârca copilului şi el nu face faţă şi atunci cedează. Sunt probleme serioase atunci când copilul nu primeşte afectivitatea de care are nevoie. Se pot acutiza şi se pot şi croniciza", a declarat președintele Colegiului Psihologilor, Mihai Aniței.

Statul va deconta 52 de lei pentru o şedinţă la psiholog, în condiţiile în care pacienţii dau chiar şi 150 de lei pe oră, pentru a beneficia de ajutor de specialitate.